Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 aug 2012 Nieuws

Tegenpartijrisico pensioenfondsen gering

Het tegenpartijrisico voor pensioenfondsen als gevolg van de verlaagde kredietwaardigheid van banken is op dit moment beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van DNB.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Kredietbeoordelaars hebben onlangs de rating van veel (zaken)banken verlaagd. Deze banken treden vaak op als tegenpartijen van pensioenfondsen voor derivatentransacties. Een verslechtering van de kredietwaardigheid van deze banken kan het tegenpartijrisico voor pensioenfondsen vergroten.

 

Pensioenfondsen maken vaak gebruik van derivaten, vooral om hun balansrisico’s als gevolg van rente- en valutaschommelingen te beheersen. Soms gebruiken ze derivaten als vehikel om te investeren in bepaalde beleggingscategorieën, bijvoorbeeld grondstoffen. Het gebruik van derivaten is belangrijk voor een efficiënt portefeuillebeheer en voor het beheersen van de beleggingsrisico’s van pensioenfondsen. Maar met het aangaan van derivatencontracten stellen zij zich bloot aan tegenpartijrisico.

 

Met het onderzoek wilde DNB het tegenpartijrisico van de pensioensector in kaart brengen. Onderzocht zijn 32 fondsen, met een totaal beheerd vermogen van 714 miljard euro.

Die fondsen hebben 90 miljard euro aan derivaten, repo’s en deposito’s uitstaan bij tegenpartijen.

 

DNB concludeert dat de kredietwaardigheid van tegenpartijen op dit moment relatief hoog is. Bovendien hebben de meeste fondsen hun derivaten in voldoende mate gespreid over verschillende tegenpartijen. Slechts bij drie pensioenfondsen is het concentratierisico relatief groot.

 

Bron: DNB, 21-08-2012

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 aug 2012

Laatst gewijzigd

22 aug 2012

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.