Dit blijkt uit interne ambtelijke memo’s van het ministerie van Sociale Zaken die zijn gemaakt voor minister Henk Kamp. Hij kan de daling beperken, maar niet voorkomen. Zelfs in het gunstigste geval wordt nog altijd voor 5,7 miljoen deelnemers het pensioen gemiddeld 6 procent lager.
De memo’s geven de keuzes waarmee de minister de acute pensioencrisis kan aanpakken. Zo kan Kamp de korting beperken door pensioenfondsen toe te staan op de lange termijn - twintig tot zestig jaar - te rekenen met hogere renteopbrengsten op hun vermogen. Dan blijft echter een korting op de toegezegde pensioenen nodig van gemiddeld 6 procent voor 5,7 miljoen deelnemers. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen stijgt dan in één klap van gemiddeld 94,1 procent naar 98,9 procent.
De ambtenaren hebben nog vier varianten doorgerekend. Hierbij blijven in alle gevallen kortingen op pensioenen noodzakelijk, variërend van gemiddeld 6,5 procent tot 8 procent voor 8,1 miljoen tot 11,3 miljoen pensioendeelnemers. De ambtenaren menen dat voor wijziging van de renteberekening geen wetswijziging nodig is. Kamp kan dit zelf aankondigen.
Als Kamp niet ingrijpt, stijgen de pensioenpremies voor werknemers gemiddeld bijna 14 procent. Om dit te beperken is aanpassing van de rekenrente op lange termijn het gunstigst. De premies blijven dan nagenoeg ongewijzigd. In de vier andere varianten is sprake van een gemiddelde premiestijging van 1,1 tot maximaal 12,7 procent.
Bronnen: De Telegraaf / De Volkskrant, 23-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99