De kans op schade door brand, bliksem, explosies en diefstal is de afgelopen jaren gestegen, maar veel minder sterk dan de kans op waterschadeclaims. Uit CVS-cijfers blijkt dat in de periode 2002 tot 2011 sprake is van een structurele jaarlijkse toename van het aantal waterschadeclaims. Zo kwam in 2007 gemiddeld nog één waterschadeclaim binnen per 45 opstalverzekeringen; in 2011 was dat één op de 25. Er zijn niet alleen meer waterschaden, het schadebedrag neemt ook per claim toe: in 2007 nog 1.519 euro; vorig jaar 1.636 euro.
Opstalschade door water wordt het vaakst veroorzaakt door waterleidingproblemen. Volgens het CVS komt dat soort problemen meer voor door het toenemende gebruik van nieuwe technieken in nieuwbouwwoningen, zoals knelkoppelingen. Als deze koppelingen bij de aanleg niet goed worden aangeknepen, is de kans groot dat de koppelingen binnen enkele jaren gaan lekken met een leidingbreuk tot gevolg.
Naast waterleidingproblemen speelt ook het veranderende klimaat een rol. Dat komt vooral door de toegenomen intensiteit van buien. “Valt er binnen korte tijd een flinke hoeveelheid millimeters, dan kunnen dakgoten en rioleringen die enorme hoeveelheid water simpelweg niet verwerken, zoals we deze zomer weer zagen met een aantal zeer heftige lokale buien. Uit KNMI-gegevens blijkt dat juist de intensiteit van buien de afgelopen jaren is toegenomen, dus de link met het toenemende aantal waterschaden is dan snel gelegd.” Overigens vormen waterschaden maar een beperkt deel van opstalclaims. Of meer waterschaden tot hogere premies leiden, is moeilijk te zeggen, want ook andere factoren (zoals indexatie, welvaarts- en daarmee waardestijging) zijn daarop van invloed.
Bron: Verzekerd!
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99