Menzis spreekt over 200 mensen per dag die een aanvraag indienen voor een betalingsregeling. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. CZ heeft inmiddels besloten soepeler om te gaan met betalingsachterstanden.
Hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven vermoedt dat betalingsproblemen zich vooral bij zorgverzekeraars voordoen, omdat die weinig mogelijkheden hebben om sancties op te leggen. “Als je de huur niet betaalt, word je je huis uitgezet. Als je gas en elektra niet betaalt, word je afgesloten. Maar als je de zorgpremie niet betaalt, word je nog steeds door de ambulance meegenomen, als je bloedend op straat ligt.”
Na zes maanden betalingsachterstand komt de verzekerde in een wanbetalersregeling van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) terecht. Het CvZ kan het verschuldigde bedrag inhouden op het salaris van de wanbetaler. Sinds de start van deze regeling in 2009 is het aantal wanbetalers licht gedaald: van 300.000 naar 290.000 nu. Een goede stok achter de deur dus, vindt hoogleraar Van de Ven. “Als die maatregel effectief blijkt te zijn, zou ik zeggen: laat een paar maanden eerder loonbeslag leggen. Dan dwing je mensen eerder hun gedrag en bestedingspatroon aan te passen.”
Bron: AD, 31-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99