MijnFintool

Nieuws

Nederlandse hypotheekschuld hoogste in eurozone

De Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaardepots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen, aldus het CBS.

Het totaal aan langlopende leningen van huishoudens is tussen 1996 en vorig jaar 3,8 keer zo groot geworden. Eind 2011 bedroeg de waarde van koopwoningen bijna 1,4 biljoen euro. 'Ondanks de recente daling van de huizenprijzen is de totale huizenwaarde nog altijd ruim tweemaal zo hoog als de totale hypotheekschuld. Dit neemt niet weg dat voor veel individuele huishoudens de woningwaarde lager is dan de aangegane hypotheek', stellen de onderzoekers.
De totale spaartegoeden van Nederlandse huishoudens bedroegen eind vorig jaar 332 miljard euro, bijna de helft van de totale hypotheekschuld. De spaartegoeden nemen volgens het CBS sinds 2008 relatief sneller toe dan de hypotheekschuld.

In het artikel van het CBS wordt de geschiedenis en de huidige stand van de Nederlandse hypotheekschuld geanalyseerd. Dit gebeurt vanuit zowel de vraag naar woningen als het aanbod hiervan, met speciale aandacht voor fiscale maatregelen op het gebied van hypotheekverstrekking (zoals de hypotheekrenteaftrek).

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

05 sep 2012

Laatst gewijzigd

05 sep 2012

Reacties

Peter van der Linde
5 sep 2012
Kortom: Woningwaarde nederland 1400 mld, hypotheekschuld 660 mld, spaartegoeden 332 mld, pensioenpotten rijkelijk gevuld. Paniek om niks. De banken hebben zorgen omdat ze de gespaarde tegoeden in de (woeker)polissen niet kunnen gebruiken en ook geen grip hebben op de miljarden van de pensioenfondsen. Spijtig dat de hypotheekschuld wordt gebruikt als stokpaardje om vooral af te lossen (liquiditeiten voor de banken) en daarmee ook de discussie van de hypotheekrenteaftrek hoog op de agenda is gezet van de komende verkiezingen.
Interessant artikel.

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1