1. Ben ik verzekerd tegen vandalisme?
Vandalisme aan particuliere eigendommen valt doorgaans onder de reguliere dekking van opstal- en inboedelverzekering (die je afsluit voor je huis). ‘Doorgaans’ omdat het aan de verzekeraars zelf is om te bepalen of vandalisme onder de dekking valt en onder welke voorwaarden. Schade door vandalisme aan je auto valt onder de dekking van een volledig cascoverzekering (zie ook vraag 4 en 5 over schade aan je auto). Raadpleeg je polis, verzekeraar of tussenpersoon over de vergoeding van vandalisme of klein molest en de voorwaarden die voor jouw verzekering gelden. Het staat iedereen vervolgens vrij om het besluit van de verzekeraar om vandalisme uit te sluiten aan te vechten.
2. Ben ik ook verzekerd tegen schade als er nog meer van dit soort Project X-feesten in Nederlandse gemeenten worden georganiseerd?
In de situatie van Haren gaan verzekeraars vooralsnog uit van vandalisme en dat is doorgaans gedekt op de opstalverzekering (die je afsluit voor je huis) en op de volledig cascoverzekering (voor je auto). Wanneer dit soort Facebookoproepen een trend of hype gaat worden en dit soort evenementen bewust wordt georganiseerd, valt te bezien of de schade ervan op de verzekering kan worden geclaimd.
3. Hoe willen verzekeraars omgaan met de schade die door de vernielingen in Haren is ontstaan?
Namens het Verbond van Verzekeraars geven de verzekeraars te kennen dat de vandalen moeten opdraaien voor de verzekerde schade in Haren en niet de polishouders.
Verzekeraars kunnen ertoe overgaan opzettelijk toegebrachte schade te verhalen op de dader of verdachte. Zij plegen dan zogenoemd regres. Dat kan individueel of collectief. Collectief regres betekent dat verzekeraars gezamenlijk optrekken bij het aansprakelijk stellen van de daders. Daarvoor is samenwerking met politie en Justitie nodig. Door de schade gezamenlijk op daders te verhalen, willen verzekeraars vooral een maatschappelijk signaal afgeven: wie de boel vernielt, moet zelf voor de kosten opdraaien. Vandalen worden zo keihard aangepakt.
4. Dekt de autoverzekering de schade aan mijn auto na vandalisme?
Dat hangt af van de soort verzekering die je hebt afgesloten. Zo wordt brandschade niet vergoed door de verplichte WA-verzekering. Pas bij een beperkt cascoverzekering kun je brandschade claimen bij je verzekeraar.
Schade door vandalisme valt onder de dekking van volledig casco. Denk hierbij aan afgetrapte spiegels, lek gestoken banden en krassen op de lak. Houd er wel rekening mee dat het claimen van dergelijke schade bij de meeste verzekeraars terugval op de bonus/malusladder tot gevolg heeft. Met andere woorden vandalisme kost je schadevrije jaren.
5. Krijg ik een vergoeding voor een reparatie aan mijn auto na schade door vandalisme?
Of het volledige reparatiebedrag wordt vergoed, hangt af van je verzekering. Veel verzekeraars bieden in hun volledig cascoverzekering een nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je gedurende een bepaalde periode de nieuwprijs van je auto vergoed als deze total loss is. Deze nieuwprijs geldt op het moment van de schade. Soms is deze regeling geldig totdat de auto één jaar oud is. Maar er zijn ook regelingen die de nieuwwaarde twee of drie jaar lang vergoeden. Daarna krijg je de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde van de auto vlak voor de schade min de waarde van de auto na de schade.
6. Er wordt aangeraden ook aangifte te doen bij de politie. Waarom zou ik aangifte doen als ik mijn schade bij mijn verzekeraar heb gemeld?
Het is van belang om altijd direct na de ontdekking van vandalisme aangifte bij de politie te doen. Misschien zijn er meerdere vernielingen geweest en heeft iemand de dader(s) toch opgemerkt. De politie kan, wanneer je aangifte hebt gedaan, onderzoeken of je auto ook door dezelfde dader is beschadigd. Wanneer de dader bekend is, zal de verzekeraar de schade voor jou op de dader proberen te verhalen. Verzekeraars hebben politie en Justitie dus nodig voor het achterhalen van de identiteit van de dader. Foto’s of filmpjes alleen zijn dus niet voldoende bewijsmateriaal voor een verzekeraar.
7. Moet ik de schuldige tegenpartij zelf aansprakelijk stellen voor schade aan mijn auto?
Als je geen cascoverzekering hebt, maar alleen een WA-verzekering en de schuldige tegenpartij is bekend, kun je ervoor kiezen om de dader direct aansprakelijk te stellen. Heb je ook een rechtsbijstandverzekering? Dan kan de rechtsbijstandverzekeraar deze taak van je overnemen. Als je de auto volledig casco hebt verzekerd, dan stelt de autoverzekeraar de tegenpartij ook aansprakelijk voor de schade aan je auto. Heb je nog andere schade? Vraag dan aan je verzekeraar of tussenpersoon of hij jou op de hoogte stelt als de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend. Dat maakt het makkelijker om ook de andere schade te verhalen. Soms verhaalt de cascoverzekeraar ook de andere schade voor je. Als de schade niet op de dader kan worden verhaald, dan heeft de vergoeding van deze schade door vandalisme gevolgen voor uw no-claimkorting en/of schadevrije jaren.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99