In het kader van de Pensioen3daagse heeft het Nibud, i.s.m. Wijzer in geldzaken, de Pensioenschijf-van-vijf ontwikkeld. Met deze internettool hoopt het Nibud dat mensen een beter beeld krijgen van hun inkomen na pensionering. Zo kan het huidige inkomen zo efficiënt mogelijk ingezet worden, en kan men zowel nu als straks zo optimaal mogelijk gebruik maken van het beschikbare geld.
13% gepensioneerden bezuinigt
De Pensioenschijf-van-vijf laat globaal zien wat je krijgt tijdens je pensioen. En omdat inkomen alleen niet genoeg zegt, laat de tool je ook nadenken over je uitgaven na pensionering. Belangrijk om te doen, onderstreept ook de AFM. Uit de laatste cijfers van AFM blijkt dat 13 % van de gepensioneerden moet bezuinigen om financieel rond te komen. De AFM is een groot voorstander van online hulpmiddelen die consumenten helpen bij de voorbereiding op de oude dag.
Kwart weet niet hoe hoog pensioen is
Een kwart van de Nederlanders heeft geen idee hoe hoog het inkomen is na pensionering. Het Nibud hoopt met de Pensioenschijf-van-vijf het inzicht van de Nederlanders te vergroten. De vijf mogelijke inkomstenbronnen waaruit het inkomen na pensionering kan bestaan, komen één voor één aan bod in de gratis internettool:
De tool is door het Nibud ontwikkeld in samenwerking met Wijzer in geldzaken, naar een idee van mr. drs. Michael Visser van Tilburg University. Het Nibud geeft ook Pensioenworkshops waarbij aan de hand van deze rekentool wordt uitgelegd hoe berekend kan worden of de inkomsten na pensionering voldoende zijn voor de eigen wensen en omstandigheden. Gedurende de Pensioen3daagse verloot het Nibud vijf van deze workshops.
Huidig inkomen goed gebruiken voor nu en later
Het Nibud hoopt met de tool te bereiken dat iedereen zijn huidige inkomen zo efficiënt mogelijk gebruikt voor nu, en later. Het Nibud vindt het jammer als mensen niet sparen voor hun pensioen terwijl het resultaat van de Pensioenschijf-van-vijf laat zien dat ze straks onvoldoende geld hebben voor hun toekomstwensen. Vooral als ze nu wel makkelijk geld apart zouden kunnen zetten. Ook het omgekeerde is zonde: met pijn en moeite geld apart zetten terwijl je het nú nodig hebt om rond te komen.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99