MijnFintool

Nieuws

Rechtspraak: Hypotheekrente deels aftrekbaar

In een uitspraak van de rechter zijn diverse criteria voor een ‘zelfstandige woning’ weergegeven. Belanghebbende (belastingplichtige met hypotheekrenteaftrekpost) is in het ongelijk gesteld door de rechter.

Belanghebbende heeft een woning, waarvan de ex-partner nog 50% eigenaar van is. 50% van de woning wordt door de zoon van belanghebbende bewoond (uit stukken blijkt dat er sprake is van een huurovereenkomst).

Voor de fiscale praktijk is het interessant hoe de rechter grenzen aangeeft van de definitie van "een eigen woning".

'Er is niet sprake van één woning nu het deel van de zoon beschikt over een eigen toilet, badkamer en keuken en beschikt over een eigen (afsluitbare) voordeur. Er is geen sprake van een aanhorigheid nu niet aannemelijk is dat het deel van de zoon behoort bij het gedeelte van de onroerende zaken dat bij belanghebbende zelf in gebruik is en daaraan dienstbaar is.'

'Daaraan doet niet af dat de onroerende zaken, zoals belanghebbende stelt, beschikten over één aansluiting op het riool en één aansluiting op de nutsvoorzieningen. Het zijn immers niet de aansluitingen op riool en nutsvoorzieningen die een onroerende zaak of onroerende zaken geschikt maken voor permanente bewoning, maar de aanwezigheid van een toilet en de beschikbaarheid van gas, water en elektriciteit.'

Voorts neemt de rechtbank in aanmerking dat het gedeelte van de onroerende zaken dat door de zoon van belanghebbende en zijn gezin wordt gebruikt is voorzien van een eigen voordeur. Gesteld noch is aannemelijk gemaakt dat deze voordeur niet afsluitbaar is. Hierdoor is betreffend gedeelte van de onroerende zaken als zelfstandig aan te merken, zodat dit geen deel kan uitmaken van de eigen woning van belanghebbende.

De rechtbank hecht in dit opzicht meer belang aan de aanwezigheid van een eigen voordeur, dan aan de omstandigheden dat alle bedoelde onroerende zaken slechts zijn te bereiken via één toegangsweg, zijn verbonden door omringende muren en gebruik maken van één gezamenlijke binnenplaats zonder scheiding. De omstandigheden dat alleen belanghebbende, naar hij stelt, de sleutel heeft van de poorten die het erf en de openbare weg van elkaar scheiden en dat een poort maar vanaf één zijde te openen is, acht de rechtbank niet van belang.

Rechtspraak.nl

Modules & dossiers

Opvoerdatum

08 okt 2012

Laatst gewijzigd

09 okt 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1