De oproepen van verschillende woonclubs en belangenorganisaties voor enige versoepeling van de regels lijken dan ook aan dovemans gericht.
NVM
De regelgeving is totaal doorgeslagen en woningmarkt zal daardoor verslechteren volgens Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). „Er zijn bijna 1 miljoen flexwerkers en zzp’ers in Nederland, een doelgroep die volledig over het hoofd wordt gezien. Het is een goede zaak dat de toezichthouders orde op zaken hebben gesteld als het gaat om hypotheekverstrekking. Maar we slaan alleen volledig door. De huizenprijzen zullen alleen maar verder dalen.”
Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF)
Volgens de GHF moet een zelfstandige op zijn minst de gemiddelde inkomsten over de afgelopen drie jaar kunnen laten zien bij de aanvraag van een hypotheek. Banken kunnen daarvan afwijken als een consument minder heeft gewerkt, maar bijvoorbeeld wel kan aantonen dat hij de komende jaren verzekerd is van inkomsten. „Maar wij krijgen veel klachten van zzp’ers die dat kunnen aantonen, maar uiteindelijk geen lening krijgen”, zegt voorzitter Esther Raats-Koster van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). „Aan de huidige regels mankeert niets, mits er altijd gekeken wordt naar de toekomstige verdiencapaciteit of orderportefeuille.”
Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)
Volgens de NVB biedt de gedragscode ruimte biedt voor maatwerk. „Daarover wordt inderdaad gesproken met de Autoriteit Financiële Markten”, aldus een woordvoerder.
AFM
De AFM heeft onlangs gesprekken gevoegd met het ministerie van Financiën en de banken over de positie van zzp’ers en flexwerkers met het ministerie van. „Daarin hebben we kenbaar gemaakt dat de banken konden aangeven waar de knelpunten in de gedragscode zitten, maar uiteindelijk hebben we niets meer gehoord”, zegt een woordvoerder. „Er wordt vaak naar de AFM gewezen, maar in dit geval ligt het probleem bij de banken zelf. Zij bepalen of ze uiteindelijk een hypotheek verstrekken.” Ook De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht op korte termijn geen ontwikkelingen.
Bron: De Telegraaf
Zie ook: Crisis op de woningmarkt (pdf 16 pag. / bron Woningmarktcijfers - augustus 2012)
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99