MijnFintool

Nieuws

Discussie "Rentemarges banken te hoog" laait weer op

'Nadat ABN Amro en ING in 2009 werden genationaliseerd, is de winst op hypotheken gemiddeld 0,3 procentpunt opgelopen. Zo hebben banken 4- tot 6,5 miljard euro extra verdiend', zegt de Amsterdamse hoogleraar Maarten Pieter Schinkel in een artikel in ESB. Rabobank erkent dat de opslag is gestegen, maar spreekt liever over 'genormaliseerd'.

 ESB naschrift en memorandum
Mark Dijkstra Maarten Pieter Schinkel hebben eerder een memorandum geschreven met een reconstructie over de wijze waarop de NMa in haar Sectorstudie  Hypotheekmarkt (mei 2011) de maandelijkse marge berekent op verschillende typen Nederlandse hypotheken.

Het Economenblad ESB geeft ook een "naschrift" behorende bij het artikel.

Reactie Rabobank
In het artikel van de Volkskrant geeft de Rabobank als reactie:

'Als dat waar is, heeft de Rabobank zeker vier tot vijf jaar verlies geleden op hypotheken, want wij berekenen de extra marge, boven op de gestegen kosten', zegt Schinkel. Dat klopt, zegt Rik op den Brouw, directeur particulieren bij de Rabobank. 'We hebben enkele jaren rond de 0,3 procentpunt verlies geleden op hypotheken. Maar nu de prijsvechters weg zijn, maken we weer 0,3 procentpunt winst.' Hij wijst erop dat de Europese Centrale Bank eist dat banken verdienen aan hypotheken. 'Bovendien rekent de Rabobank een rente die 0,8 tot 1 procentpunt lager ligt dan nu bij ING of ABN, dus wij drijven de prijs niet op.'

NMa
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in 2011 onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop hypotheekverstrekkers met elkaar concurreren op de Nederlandse hypotheekmarkt. De marges op hypotheken waren na de kredietcrisis tijdelijk hoog, maar zijn inmiddels weer gedaald naar vergelijkbare niveaus als voor de kredietcrisis. Deze margedaling ging samen met een toename van de concurrentie.

Zie hier eerder NMa onderzoek met bijlagen.

 

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2012

Laatst gewijzigd

17 okt 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1