Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
16 okt 2012 Nieuws

Ombudsman onderzoekt schuldinning door overheden

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, onderzoekt hoe overheden teveel uitgekeerde bedragen of openstaande boetes invorderen. Het onderzoek is een vervolg op zijn rapport over de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daaruit bleek dat bij schuldhulpverlening de overheid ook altijd is betrokken als schuldeiser.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Door de voorrangspositie van overheidsinstanties kunnen gezinnen in de schuldhulpverlening moeilijk uit de problemen komen, volgens de Ombudsman.

Ombudsman Brenninkmeijer: 'Ik vind dat de overheid bij de invordering niet alleen maar oog moet hebben voor haar eigen belang. Maar ook rekening houdt met de financiële positie en de mogelijke maatschappelijke consequenties van de invordering voor de gezinssituatie.'

De Belastingdienst en het UWV verstrekken toeslagen en uitkeringen als voorschot. Naderhand berekent de overheid de definitieve bedragen en vordert teveel betaalde bedragen terug. Het CJIB incasseert onder andere openstaande verkeersboetes en het CVZ int de boete als de burger haar zorgverzekeringspremie niet heeft betaald.

De Nationale ombudsman organiseert een rondetafelconferentie met overheidsorganisaties. Doel hiervan is het creëren van een grotere bereidheid om mee te werken aan het voorkomen en het oplossen van problematische schuldsituaties. Hierbij zullen richtlijnen worden opgesteld voor behoorlijke invordering en behoorlijke medewerking aan schuldregelingen.
 
Bron: Nationale Ombudsman


 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 okt 2012

Laatst gewijzigd

16 okt 2012

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.