MijnFintool

Nieuws

Nieuw financieringsmodel voor het depositogarantiestelsel

Het Ministerie van Financiën en DNB werken aan de oprichting van een fonds voor de financiering van het depositogarantiestelsel. Aanleiding zijn de ervaringen van de kredietcrisis en aankomende Europese regelgeving. Banken gaan straks een risicogewogen bijdrage aan het fonds betalen. Een wetsvoorstel dat voorziet in fondsvorming per 1 juli 2013, is ter behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer.

De voordelen van een vooraf gefinancierd depositogarantiestelsel
Onlangs heeft de Minister van Financiën een wetsvoorstel ingediend om een vooraf gefinancierd depositogarantiestelsel met risicogewogen premies in Nederland mogelijk te maken per 1 juli 2013. Het fonds krijgt een doelomvang van 1 procent van onder het stelsel gegarandeerde deposito’s, vooralsnog ongeveer 4 miljard euro, op te bouwen in 15 jaar. Nederland loopt hiermee vooruit op het voorstel van de Europese Commissie om dergelijke fondsvorming in de gehele EU verplicht te stellen. Overigens is dit in vele Europese landen al staande praktijk.

Fondsvorming op basis van risicogewogen premies heeft een aantal belangrijke voordelen boven het huidige model van financiering achteraf. Allereerst maakt risicoweging het mogelijk de bijdrage van een bank aan het stelsel te relateren aan haar risicoprofiel. Dit ondervangt (ten dele) het moreel risico. Risicogewogen premies geven banken immers een prikkel om minder risico aan te gaan. In het nieuwe stelsel is de premiebijdrage voor risicovolle banken tot twee keer zo hoog als voor conservatieve banken. Daarnaast maakt fondsvorming het mogelijk dat een bank meebetaalt aan de uitkeringen die onder het stelsel worden gedaan als gevolg van haar faillissement. Dit is in overeenstemming met het principe ‘de vervuiler betaalt’.

Fondsvorming helpt daarbij in het spreiden van de kosten van het depositogarantiestelsel over de tijd. Hierdoor hoeft de sector niet in een keer een groot bedrag vrij te maken wanneer het depositogarantiestelsel de kosten voor een failliete bank omslaat. Het stelsel wordt hiermee minder procyclisch.

Bron: DNB
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 okt 2012

Laatst gewijzigd

19 okt 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1