Deze verwachting ligt in lijn met eerdere door Stichting FVP uitgebrachte prognoses. Medio 2009 hield het bestuur van Stichting FVP al rekening met deze mogelijke ontwikkeling en werd als voorzorgsmaatregel tegen een eventueel vermogenstekort besloten de betaling van de FVP-bijdrage voor werknemers die in 2010 werkloos worden, op te schorten. Nieuwe instroom in de FVP-regeling is sinds 1 januari 2011 niet meer mogelijk.
Op basis van de huidige ramingen moet rekening worden gehouden met een FVP-verstrekkingspercentage tussen de 60 en 80 voor alle op of na 1 januari 2010 ingestroomde gerechtigden. Deze raming van het verstrekkingspercentage is gunstiger dan de eerdere raming van circa 50% die FVP in september 2011 heeft gecommuniceerd. Hoewel er steeds groter wordende zekerheid bestaat over de hoogte van het verstrekkingspercentage, blijft de hoogte van het uiteindelijke percentage evenwel met grote onzekerheden omgeven. In april 2014 zal het FVP-bestuur een definitieve beslissing nemen over de hoogte van het FVP-verstrekkingspercentage. De FVP-gerechtigden die zijn ingestroomd voor 1 januari 2010 kunnen naar alle waarschijnlijkheid wel rekenen op een FVP-bijdrage van 100%.
Onlangs heeft het bestuur besloten dat Kantoor FVP een halfjaar langer openblijft tot 1 juli 2014 en dat de FVP-bijdrage van werknemers die op of na 1 januari 2010 en voor 1 januari 2011 WW-gerechtigd zijn geworden uiterlijk tussen 1 april 2014 en 1 juli 2014 wordt uitbetaald. Door het kantoor langer open te houden kan de FVP-bijdrage van het overgrote deel van de gerechtigden op reguliere wijze worden afgehandeld en uitbetaald.
Van een beperkt aantal gerechtigden kan de hoogte van de FVP-bijdrage vanaf 1 april 2014 niet op reguliere wijze worden vastgesteld, omdat zij op dat moment nog niet uit de WW zijn gestroomd. Naar verwachting gaat het om ongeveer 5.000 gevallen. De bijdrage van deze gerechtigden wordt administratief afgedaan op basis van een leeftijdsgerelateerde fictieve WW-duur.
Voor alle FVP-gerechtigden blijft het voorwaardelijke karakter van de FVP-bijdrage van kracht en gelden er geen harde garanties. Dit voorwaardelijke karakter geldt des te meer onder de huidige financiële omstandigheden.
Over Stichting FVP
De middelen van Stichting FVP worden sinds 1989 gebruikt om de pensioenvoorzieningen voor werkloze werknemers vanaf veertig jaar voort te zetten. Hieraan zijn voor de begunstigde geen kosten verbonden. Het bestuur van Stichting FVP bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties. Kantoor FVP van de Sociale Verzekeringsbank voert de regeling uit.
Bron: Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP)
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99