Maximum toegestane beloning verlaagd
“Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het met de kennis van nu niet te rechtvaardigen is indien een financieel dienstverlener daarvoor een beloning van meer dan € 500,- zou hanteren. Een aanpassing in onze gedragscode lag dan ook voor de hand. Behalve een keiharde maximering, die voor al onze leden geldt, is daaraan ook nog de voorwaarde verbonden dat die beloning in een redelijke verhouding dient te staan tot de verrichte werkzaamheden en de kwaliteit van het advies.” aldus Carel In der Hees, voorzitter van de NVF. Hij benadrukt dat bij de NVF zelfregulering door middel van een gedegen gedragscode al jaren goed werkt. “Dit draagt bij aan het vertrouwen in de markt voor consumptief krediet. Ook helpt het de toezichthouder AFM, waarmee wij regelmatig overleg voeren, bij het optreden tegen misstanden".
Zelfregulering werkt
De aangescherpte gedragscode waarin de klant centraal staat, biedt de NVF verdere mogelijkheden om misstanden aan te pakken. Natuurlijk speelt de toezichthouder (AFM) hierbij een belangrijke rol, maar uiteindelijk is het aan de branche zelf om er voor te zorgen dat misstanden verdwijnen. In der Hees: “Gelukkig zijn in de afgelopen jaren een aantal partijen met een foute mindset van de markt verdwenen. Zij bezorgden onze branche een negatief imago.”
Sancties
Volgens In der Hees zijn de sancties die de NVF hanteert niet mals: “In de afgelopen anderhalf jaar heeft de NVF twee leden uit de vereniging ontzet en hebben we forse boetes opgelegd. Tegen bemiddelaars die menen het niet zo nauw te hoeven nemen met onze gedragscode, blijven wij streng optreden. Excessen melden wij bij de AFM.”
Bron: NVF
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99