Kamer en kabinet zijn het erover eens dat de woningmarkt op slot zit. Er worden weinig huizen gebouwd en mensen zijn huiverig om te verhuizen. Het kabinet probeert met een reeks maatregelen duidelijkheid te scheppen en hoopt dat de woningmarkt daarmee weer op gang komt. "Rust en zekerheid op de woningmarkt", aldus Groot (PvdA) en Visser (VVD). Ook D66'er Koolmees ziet positieve punten in de plannen. Maar voor rust en zekerheid is vertrouwen nodig, zegt Knops (CDA), die de onzekerheid alleen maar ziet toenemen. Volgens PVV'er Van Vliet gaat het gewoon om een lastenverzwaring voor de burgers.
Hypotheken
SP'er Jansen vindt het voorstel om de hypotheekrenteaftrek te beperken veel te bescheiden. Waarom moet de overheid "woonconsumptie ver boven het basisniveau" subsidiëren? Met Klaver (GroenLinks) heeft hij moeite met het onderscheid tussen starters en bestaande gevallen bij de verplichte aflossing. "Zonder starters geen doorstroming", voegt Schouten (ChristenUnie) toe. Blok wijst erop dat starters wel worden ondersteund, bijvoorbeeld met startersleningen. SGP'er Dijkgraaf vindt dat mensen ervoor moeten kunnen kiezen om bijvoorbeeld slechts 50% van hun hypotheek af te lossen. Maar Blok vindt het toch "meer solide" om te kiezen voor een verplichte 100%-aflossing. Staatssecretaris Weekers (Financiën) wijst op de uitvoeringslasten van de voorgestelde aanpassing.
Restschuld
Mensen die na de verkoop van hun huis met een restschuld blijven zitten, mogen de kosten daarvan vijf jaar aftrekken. Schouten en Jansen vinden die termijn te kort. Met een wijzigingsvoorstel stellen PvdA en VVD voor om de termijn tot tien jaar op te rekken. Geen oplossing, zegt Van Vliet, die de hoge tarieven van de banken hekelt. Ook Koolmees vreest dat de financiering van een nieuw huis voor mensen met een restschuld niet gemakkelijk wordt. Blok beaamt dat, maar ziet het voorstel toch als "een helpende hand" voor mensen in de problemen. Bovendien zal het de doorstroming in de woningmarkt bevorderen.
Woningcorporaties
Wordt minister Blok "de beul van de bouw"? De verhuurderheffing zal volgens Jansen desastreuze gevolgen hebben voor de investeringsbereidheid van woningcorporaties. Is het niet mogelijk om per regio een aangepaste verhuurderheffing te hanteren?, vragen Schouten en Klaver. Niet nodig, volgens Blok. PvdA'er Monasch is ervan overtuigd dat er voor de corporaties "aan verschillende knoppen kan worden gedraaid". Dat zou mooi zijn, vindt Koolmees, die wil voorkomen dat corporaties omvallen. Klein (50PLUS) maakt zich zorgen over de gevolgen voor AWBZ-instellingen. Die vallen doorgaans niet onder de verhuurderheffing, reageert de minister.
De Kamer stemt op 20 november over de wetsvoorstellen en de ingediende moties..
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99