MijnFintool

Nieuws

Koopkrachtontwikkelingen 2012-2017 bij het nieuwe regeerakkoord (Nibud)

Het Nibud heeft nu ook het aangepaste regeerakkoord doorgerekend zoals het kabinet dat afgelopen maandagavond 12 november heeft gepresenteerd. Tussen 2012 en 2017 ziet het Nibud koopkrachtverschillen die variëren van min 15,9% tot plus 5,2%. Het Nibud kon deze analyse maken omdat het instituut al eerder op verzoek van de Tweede Kamer een analyse had gemaakt van het oorspronkelijk reageerakkoord.

De nieuwe plannen, zoals het vervangen van de inkomensafhankelijke zorgpremie door aanpassingen in de arbeidskorting en de algemene heffingskorting, konden daardoor ook vrij eenvoudig worden geanalyseerd. Het Nibud ziet dat er minder extreme koopkrachtverschillen zijn, maar dat bijstandsgerechtigden nog steeds flink inleveren. Werkenden met lage en hoge inkomens leveren minder in, maar de middeninkomens zijn door de aanpassingen iets slechter af.

Download 'Koopkrachtberekeningen 2012-2017 - Nieuw regeerakkoord' (pdf, 24 pagina's) voor volledig rapport.

 

Bron: Nibud

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Nibud heeft bij de doorrekening van de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord geen aandacht besteed aan de zzp'er, de zelfstandige zonder personeel. Ondernemersorganisatie ZZP Nederland spreekt van "een vergeten groep".

Het is voor een zelfstandig ondernemer vooraf lastig te berekenen wat de omzet gaat zijn. Dat is per jaar verschillend. Daarom heeft het Nibud ervoor gekozen die groep buiten beschouwing te laten. ZZP Nederland begrijpt dat wel, maar het maakt een blik op de financiële toekomst voor de zzp'er er niet gemakkelijker op.

Regeerakkoord
In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld dat de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek verdwijnen. Dat betekent dat een groot financieel voordeel gaat verdwijnen. Volgens ZZP Nederland denken veel ondernemers nu "we zien wel wat er gebeurt" omdat er veel verandert en omdat onduidelijk is hoeveel dat hun gaat kosten. Wel is duidelijk dat de zzp'er er financieel op achteruit gaat, zegt de organisatie.

Bron: NOS
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 nov 2012

Laatst gewijzigd

19 nov 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1