MijnFintool

Nieuws

Tweeverdieners met koopwoning lopen groot risico op restschuld

Tweeverdieners met een koopwoning lopen volgens het CBS een groot risico om een restschuld over te houden bij de verkoop van hun huis. Ruim een derde van de tweeverdieners had eind 2010 een hypotheekschuld die hoger was dan de woningwaarde.

Groei risicogroep
Het aantal tweeverdieners is in de periode 2005-2010 met een hypotheekschuld boven de woningwaarde met bijna 16 procent gegroeid. Met name mensen die vlak voor de crisis een huis hebben gekocht, hebben vaak een forse daling van de waarde van hun woning gehad.

Ongeveer 13 procent van de tweeverdieners had eind 2010 een lage hypotheekschuld van minder dan een kwart van de WOZ-waarde. Bij eenverdieners en bij huishoudens waarin minstens drie personen een inkomen hebben, lag het aandeel huiseigenaren met een lage hypotheekschuld hoger.

Gepensioneerden
40 procent van de uitkeringontvangers en pensioenontvangers had eind 2010 hun hypotheek nagenoeg afgelost.
Dit zijn grotendeels huishoudens die rondkomen van een nabestaandenpensioen of van de AOW-uitkering. Deze huishoudens hebben waarschijnlijk hun woning lang geleden voor een lage prijs gekocht en hebben al vele jaren afgelost. Slechts 6 procent van de uitkerings- en pensioenontvangers had eind 2010 een hypotheekschuld die groter was dan de waarde van de woning.

Eind 2010 waren er ruim 4,2 miljoen huizenbezitters in Nederland. Op de woningen van bijna 3,5 miljoen van deze eigenaren rustte een hypotheek. Van deze groep had circa 30 procent een potentiële restschuld, omdat hun hypotheek hoger was dan de woningwaarde. Bijna 15 procent van de eigenaar-bewoners met hypotheek kende een lage hypotheekschuld van maximaal een kwart van de woningwaarde.

Bron samenstelling cijfers: Financiering eigen woningbezit; hypotheekschuld, woningwaarde en inkomen (excelsheet)

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 nov 2012

Laatst gewijzigd

27 nov 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1