MijnFintool

Nieuws

Effecten huurbeleid kabinet: verschillenanalyse CPB

Het kabinet heeft via het Regeerakkoord het mogelijk willen maken om huren marktconform te laten worden. Een marktconforme huur maakt het ook voor verhuurders mogelijk om huishoudens met hogere inkomens meer huur te laten betalen. Het is de bedoeling van het kabinet om met de opbrengsten van deze hogere huren de verhuurderheffing te laten betalen. Op basis van het Regeerakkoord gaan corporaties zich daarmee op de sociale huisvestingstaak richten.

In een brief (pdf, 4 pagina's) van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer is een eerste analyse van de verschillen in extra huuropbrengsten voor verhuurders als gevolg van het kabinetsbeleid beschreven. Deze verschillen zijn berekend door het Centraal Planbureau (CPB) en andere instituten.

De minister schrijft o.a. dat "uit de vergelijking van de berekeningen de vraag naar boven komt of de grondslag van 4,5% van de WOZ-waarde als nieuw waarderingssysteem beperkingen oplevert voor het mogelijk maken van marktconforme huren. Het Regeerakkoord heeft bedoeld de waardering van woningen te vereenvoudigen.
Indien een ongedifferentieerde invoering van een systeem met een grondslag van 4,5% van de WOZ-waarde tot een nodeloze financiële spanning bij verhuurders
leidt, zal ik hier bij de uitwerking rekening mee houden."

CPB notitie
De CPB Notitie (pdf, 20 pagina's) geeft nader inzicht in de achtergronden van de verschillen tussen doorrekeningen van CPB en CFV inzake de uitkomsten met betrekking tot de huurontwikkeling en de daaraan gekoppelde huurinkomsten.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft een doorrekening gemaakt van de gevolgen van het voorgenomen huurbeleid voor de huurontwikkeling van woningcorporaties. Ook analyseerde het CFV de gevolgen van een combinatie van huurbeleid en verhuurdersheffing voor de financiële positie van de woningcorporaties. De uitkomsten met betrekking tot de huurontwikkeling en de daaraan gekoppelde huurinkomsten wijken af van de doorrekening ervan door het CPB. Deze CPB Notitie geeft nader inzicht in de achtergronden van de verschillen tussen beide doorrekeningen.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 dec 2012

Laatst gewijzigd

11 dec 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1