Het vakbekwaamheidsbouwwerk onderscheidt acht soorten adviseurs. Daarvoor zijn beroepskwalificaties opgesteld, met uitzondering van de recent nog door het ministerie vastgestelde beroepskwalificatie Adviseur Zorgverzekeringen. Het CDFD zal hierover in 2013 aanvullend advies uitbrengen. Per beroepskwalificatie kan de vakbekwaamheid worden aangetoond met een Wft-diploma. In vergelijking tot het eerdere consultatiedocument over de Wft-vakbekwaamheidsstructuur is de beroepskwalificatie Adviseur Sparen en Beleggen geschrapt. De module Basis heeft een status aparte en is niet rechtstreeks gekoppeld aan een adviesfunctie. In de Basis-module zijn eisen aan kennis, vaardigheden, competenties en professioneel gedrag opgenomen die noodzakelijk en voorwaardelijk zijn voor elke beroepskwalificatie. Het bouwwerk omvat verder een set kwalificaties voor de Gevolmachtigde Agent.
Consultatieronde
De uitgangspunten voor de herziening van de Wft-vakbekwaamheidsstructuur en de eind- en toetstermen zijn eerst ter consultatie aangeboden. Tussen 26 juli 2012 en 14 september 2012 hebben marktpartijen erop kunnen reageren. De 30 binnengekomen reacties waren verschillend van aard, hebben veel goede suggesties opgeleverd, maar stonden in enkele gevallen ook haaks op elkaar. Belangrijke en veel voorkomende thema’s in de reacties waren: een aparte module voor (advies-)vaardigheden, integrale advisering, uniformiteit, consistentie en doublures in de eind- en toetstermen, het onderwerp nazorg en het samenvoegen en de benaming van de Volmacht-modules. Het CDFD heeft een samenvatting van alle inzendingen en de reacties daarop van het College gebundeld in een ‘terugkoppelingsdocument’. Daarin is terug te vinden of en hoe het CDFD opvolging heeft gegeven aan de reacties vanuit de markt.
Adviesdocument
In het adviesdocument heeft het CDFD de definitie en taken van de beroepskwalificaties vastgelegd en de daarbij behorende eind-en toetstermen. In de eindtermen wordt beschreven over welke kennis, vaardigheden, competenties en (professioneel) gedrag de beroepsbeoefenaren moeten beschikken. De toetstermen geven richting opleidings- en exameninstituten aan hoe de eindtermen getoetst moeten worden. De nieuwe aanpak is in de optiek van het CDFD een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de vakbekwaamheid in de financiële sector. Het volledige adviesdocument en alle bijbehorende bijlagen zijn te vinden op de website van het CDFD.
klik hier voor CDFD brief aan ministerie van Financien
klik hier voor het Adviesdocument (pdf, 99 pagina's)
Bron: CDFD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99