Het is op dit moment gebruikelijk om nazorg te financieren uit provisiegeldstromen. Door het provisieverbod, dat ingaat op 1 januari 2013, moet u andere manieren vinden om deze nazorg te financieren. Steeds meer adviseurs kiezen ervoor dit te financieren via een (service)abonnement. De adviseur brengt zijn klanten periodiek een bedrag in rekening voor dienstverlening gedurende een bepaalde periode. Deze periode kan gelijk zijn aan de looptijd van een of meerdere financiële producten, maar dat hoeft niet.
Of u nu kiest voor een aanvullende nota of voor een serviceabonnement, in beide gevallen vindt de AFM het belangrijk dat u het belang van de klant centraal stelt bij nazorg. Aan de hand van een aantal vragen willen we u inzicht geven in de wijze waarop de AFM naar nazorg en serviceabonnementen kijkt.
Welke doorlopende zorgplichtaspecten gelden er?
U moet gedurende de looptijd van de overeenkomst, de klant informeren over wezenlijke wijzigingen in de informatie die bij het eerste advies of de bemiddeling is verstrekt om de klant in staat te stellen een adequate beoordeling van het financiële product of de financiële dienst uit te voeren (artikel 4:20 Wft). Deze informatieplicht is doorlopend en behoort tot uw takenpakket tenzij u met de betrokken aanbieder van het financiële product bent overeengekomen dat de aanbieder de klant informeert (artikel 4:21 Wft).
Naast deze ‘Wft zorgplicht’ bestaan er ‘civiele zorgplichten’. Dat betekent dat u zich richting uw klant zorgvuldig moet gedragen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht. Deze term wordt verder door de civiele rechter ingevuld. U kunt overigens met een klant overeenkomen welke dienstverlening er wel en niet wordt verricht en tegen welke prijs. In uw overeenkomst met de klant kunt u de ‘Wft zorgplicht’ echter niet uitsluiten, ook niet wanneer u de klant hiervoor expliciet laat tekenen.
Meer informatie over nazorg en serviceabonnementen (pdf, 3 pagina's)
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99