Fiscale mogelijkheden
Vanaf het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw, na de vorige crisis op de huizenmarkt, tot 2008 zijn de huizenprijzen met 400% gestegen. Sindsdien zijn de prijzen met 16% gedaald. De explosieve prijsstijging is op de eerste plaats veroorzaakt door de verruiming van de kredietverlening door banken, menen experts op het terrein van de financiering van de eigen woning.
Banken verstrekten vanaf negentig hogere hypotheekleningen, omdat de inkomens stegen. Maar ook omdat de voorwaarden daarvoor werden versoepeld, zoals de verhouding tussen lening en waarde van de woning. Optimale benutting van de fiscale mogelijkheden van de hypotheekrenteaftrek bood de meeste ruimte om hogere leningen te verstrekken, aldus de deskundigen, zoals de introductie van de aflossingsvrije hypotheek.
Beweeglijkheid huizenprijzen
'De ruimere financiering heeft tot hogere prijzen geleid, doordat het aanbod van woningen weinig elastisch is', zei Gerbert Hebbink, onderzoek bij de Nederlandsche Bank. Een gevolg van de ruime financiering middels de hypotheekrenteaftrek is volgens Hebbink de relatief grote beweeglijkheid van de huizenprijzen in Nederland.
'In vijf jaar tijd konden consumenten met hetzelfde inkomen twee maal zo veel lenen', aldus onderzoeker Manuel Aalbers van de Universiteit van Amsterdam. Volgens Aalbers had de overheid toen moeten ingrijpen en de hypotheekrenteaftrek moeten koppelen aan annuïtaire aflossing.
Lagere woonlasten starter
'De maatregelen die nu worden genomen zijn verstandig', stelde Aalbers, verwijzend naar de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor starters vanaf 1 januari. 'De prijzen gaan daardoor omlaag. Maar dat is een gezonde ontwikkeling. We moeten door de zure appel heen bijten, want uiteindelijk heb je liever lagere prijzen.'
De versobering van de aftrek maakt starters geenszins kansloos op de woningmarkt, zei Hebbink. 'Door de prijsdaling, de lage rente en de verlaging van de overdrachtsbelastingen zijn de woonlasten voor starters die nu een huis kopen naar schatting 15% lager dan in 2008.'
Bron: Het Financieele Dagblad
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99