Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 apr 2014 Nieuws

Blok gaat fout bouwrente repareren

De NVM bericht op haar website dat minister Blok van Wonen een 'fout' in de wet gaat repareren, waardoor huizenverkopers alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze hun schuld aflossen. Hierdoor zouden sommige kopers van nieuwbouwhuizen onbedoeld van een deel van hun aftrek worden beroofd. DFT schreef hier zaterdag jl. al over in een eerder gepubliceerd artikel.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Blok zegde dit toe tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het VVD-Kamerlid Helma Nepperus had de minister hierover om opheldering gevraagd.

Een fiscalist had het ministerie vorige week geattendeerd op de mogelijke fout. De verplichting tot aflossen stelt volgens hem sommige kopers voor problemen, namelijk diegenen die een nieuwbouwwoning kopen die nog gebouwd moet worden. Zij sluiten eerst een koop-aanneemovereenkomst, en pas later een hypotheek. Ondertussen brengt de projectontwikkelaar al wel bouwrente in rekening.

De bouwrente kon eerst, net als hypotheekrente, worden afgetrokken. Maar sinds dit jaar stelt de wet dat men alleen recht op aftrek heeft, als er wordt afgelost op de lening. Maar op een schuld die wordt opgebouwd bij een aannemer wordt niet afgelost. Dat heeft tot gevolg dat huizenkopers die bouwrente nu niet meer automatisch kunnen aftrekken, zo stelde de fiscalist.

Blok gaf in de Kamer toe dat er sprake is van een 'lacune' in de wet en dat hij deze lacune zal repareren.

Bron : NVM

Lees ook…

Hypotheekregels niet toereikend bij nieuwbouwrente, volgens DFT

De Telegraaf schreef afgelopen zaterdag dat de nieuwe fiscale regels voor hypotheken voor nieuwbouwhuizen op zijn zachtst gezegd rammelen. Dit stellen onafhankelijke deskundigen vast. De consequentie van ’die blunders’ is dat de hypotheekrenteaftrek van nieuwbouwwoningen onbedoeld op de tocht is komen te staan, schrijft de Telegraaf.

Besluit bouwrente (reparatiewetgeving)

In een eerder artikel is aangegeven dat de bouwrente die verschuldigd was bij nieuwbouw na tekenen van de koopovereenkomst niet aftrekbaar was. Dit omdat er geen annuïtaire lening met de aannemer overeengekomen was. Blok heeft toen aangegeven dat dit een ongewenste weeffout in de wetgeving was en dat er een correctie zou volgen. Dit is in een 'Besluit bouwrente' vastgelegd.

VVD vraagt duidelijkheid over renteaftrek nieuwbouwwoningen

Tijdens het 'Vragenuurtje' in de Tweede Kamer zijn mondelinge vragen gesteld door Neppérus (VVD). Kunnen kopers van nieuwbouwwoningen hun hypotheekrente nog wel aftrekken? Neppérus (VVD) vraagt zich dat af op basis van een artikel in De Telegraaf van 26 januari. Minister Blok (Wonen) verzekert dat de hypotheekrenteaftrek voor deze groep in stand blijft.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jan 2013

Laatst gewijzigd

22 apr 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.