Antwoord AFM:
Vanaf 2013 betalen consumenten direct voor de dienstverlening bij financieel advies. Zo weet u welke diensten u kunt verwachten voor wat u betaalt. Sommige adviseurs kiezen ervoor om nazorgdiensten via een serviceabonnement in rekening te brengen.
Vraag na welke diensten u in dit geval krijgt, en tegen welke prijs. Wat valt er wel onder het abonnement en wat niet? Is er een verschil voor een bestaand product? De adviseur moet dit duidelijk uitleggen. Vraag goed door om misverstanden in de toekomst te voorkomen.
Andere veel gestelde vragen zijn:
Als ik al een bestaand product heb, ben ik verplicht een nazorg- of serviceabonnement af te sluiten?
Het ligt het meest voor de hand dat adviseurs nieuwe afspraken maken met nieuwe klanten. Bestaande klanten moeten met extra zorgvuldigheid worden behandeld.
Het uitgangspunt is dat klanten niet dubbel mogen betalen voor dienstverlening. Een serviceabonnement moet in het belang van de klant zijn. Vaak zijn producten van bestaande klanten al afgesloten op basis van (doorlopende) provisie. De afspraken die zijn gemaakt over (het betalen van) nazorg tijdens het advies en/of het sluiten van het product, zijn relevant voor de vraag of je voor nazorg moet betalen. Vaak zijn er echter geen afspraken gemaakt over extra kosten voor dienstverlening na aanschaf van het product.
Het is dus belangrijk dat financiële adviseurs extra zorgvuldig omgaan met bestaande klanten. In de tarieven die zij rekenen voor nazorgdiensten, moeten zij rekening houden met al betaalde of nog doorlopende provisie. Dit betekent dat tarieven lager kunnen uitvallen of dat het redelijk kan zijn dat adviseurs nazorgdiensten verlenen zonder extra kosten. Op basis van de hoogte van de provisie die al ontvangen is en nog doorloopt, bepaalt jouw adviseur of een aanvullend serviceabonnement wel of niet gepast is.
Als ik liever geen serviceabonnement afsluit, ben ik dan verplicht een afstandsverklaring te tekenen?
Nazorgdiensten zijn voor een deel in de wet bepaald. Deze nazorgdiensten zal je adviseur aan jou moeten leveren. Klanten moeten volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) tijdens de looptijd van een product worden geïnformeerd over (mogelijk) belangrijke wijzigingen in belangrijke informatie. Bijvoorbeeld: een nieuw rentevoorstel als de rentevastperiode afloopt, of als een verzekeraar de dekking beperkt. Deze informatie moet op tijd bij jou terechtkomen, zodat je nog actie kan ondernemen en eventueel betaald advies kan inwinnen.
Het is dus niet logisch, dat een adviseur je voor deze wettelijke zorgplicht een afstandsverklaring laat ondertekenen. Eventuele afspraken over nazorg die zijn gemaakt bij het afsluiten van een product moet hij nakomen. Het is goed om na te gaan of deze afspraken toen zijn gemaakt. Vaak is dit niet zo.
Wat is een redelijk maandelijks bedrag voor een nazorg- of serviceabonnement?
De bedragen die in rekening worden gebracht en de diensten die daar tegenover staan, variëren. Een beloning mag in ieder geval niet ‘kennelijk onredelijk’ zijn, zo stelt de wet. Wat redelijk is, hangt af van de dienstverlening.
Wat kun je zelf doen als je een serviceabonnement afsluit?
Vraag goed door: wat valt er precies onder en wat niet en hoeveel kost het? Als je een klacht hebt, kun je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverleninig (Kifid). Ook de AFM ontvangt graag een kopie van je klacht. Naar de klachtenprocedure.
Wat doet de AFM met nazorg- en serviceabonnementen?
Wij hebben de adviseurs geïnformeerd over nazorg- en serviceabonnementen. Het is belangrijk dat het belang van de klant voorop staat. Deze ontwikkeling houden we uiteraard goed in de gaten. Daarom vinden wij het ook belangrijk klachten te ontvangen. Naar contactformulier Meldpunt Financiële Markten.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99