Staatssecretaris Klijnsma zegt o.a.:
"De eerste vraag is hoe ik aankijk tegen de zogenaamde langlevenswap waarbij een levensverzekeraar en een pensioenfonds hun risico’s uitruilen. Daarmee zouden beide partijen de financiële gevolgen van een onverwachte ontwikkeling van de levensverwachting kunnen afdekken.
Het langlevenrisico van deelnemers is een risicofactor voor pensioenfondsen. Producten zoals langlevenswaps kunnen pensioenfondsen helpen om hun blootstelling aan dit langlevenrisico te verlagen. De swap zorgt er in beginsel voor dat een pensioenfonds geld van de tegenpartij ontvangt indien de deelnemers van het fonds langer leven dan verwacht. Omgekeerd moet het fonds betalen indien de deelnemers korter leven dan de vooraf door beide partijen overeengekomen levensverwachting.
In het algemeen geldt dat pensioenfondsen moeten beleggen in het belang van aanspraak- en pensioengerechtigden en dat beleggingen in lijn moeten zijn met de aard en duur van de pensioenuitkeringen; het zogenaamde prudent person beginsel. Een langlevenswap kan daarbij passen, want de langlevenswap is een instrument voor pensioenfondsen om het langlevenrisico te verminderen. Volgens het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen zijn beleggingen in derivaten, waartoe langlevenswaps behoren, toegestaan voor zover deze bijdragen aan een vermindering van het risicoprofiel of een doeltreffend portefeuillebeheer vergemakkelijken. Wel moet het risicobeheer van pensioenfondsen van voldoende hoog niveau zijn om de risico's te beheersen die een dergelijk product met zich meebrengt, bijvoorbeeld ten aanzien van het tegenpartijrisico, liquiditeitsrisico en de waardering van het contract.
In de huidige markt worden langlevenswaps voor zover ik kan overzien (nog) niet gebruikt. Er zijn in de praktijk kennelijk nog geen partijen die in ruil voor een redelijke premie het risico van een stijgende levensverwachting op zich willen nemen. Als dergelijke producten in de toekomst toch ontstaan, zal de toezichthouder beoordelen of deze binnen het wettelijk kader vallen. Ik wil daarom op dit moment geen finaal oordeel vellen."
Bron: Rijksoverheid
Download: Beantwoording Kamervragen diverse pensioenonderwerpen
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99