Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
5 feb 2013 Nieuws

Extra stortingen KEW

Helpdeskvraag
Is het mogelijk om ook in de toekomst jaarlijks extra stortingen te doen in een KEW mits de looptijd niet verlengd wordt en het doelkapitaal niet verhoogd? ----------------------------------------------------------------------------------
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Eerst dient onderscheid gemaakt te worden tussen een KEW (beleggingen) en een KEW (garantiekapitaal, meestal spaarhypotheek).

In artikel 10Bis.2 - zie gekoppeld item - wordt gesproken over het niet verhogen/verlengen (lid 3), "mits het ter zake van de kapitaalverzekering overeengekomen gegarandeerde kapitaal op 31 december 2012, of bij het ontbreken daarvan, het op grond van de betreffende overeenkomst zoals die luidde op 31 december 2012 te betalen bedrag, nadien niet is verhoogd en de looptijd na 31 december 2012 niet is verlengd." **

**) indien er sprake is van een garantiekapitaal, mag het garantiekapitaal niet verhoogd worden. Een uitzondering is het alsnog aflossen van een aflosvrije hypotheek (zie "besluit overgangstermijn")  tot 1 april 2013.

U vraagt of het toegestaan is extra te storten - rekening houdend met bandbreedte 1:10. Bij een garantiekapitaal is een extra storting toegestaan, maar het garantiekapitaal mag niet verhoogd worden. Ingeval van een spaarhypotheek zal bij een extra storting de vervolgpremie dalen (of moet de duur ingekort worden). Een inleg/premieverhoging bij een SEW/KEW (spaarhypotheek) als gevolg van een rentedaling is wel toegestaan, immers, het garantiekapitaal blijft ongewijzigd.

Indien de KEW op beleggingen gebaseerd is, is een extra storting niet toegestaan.

 

 

Lees ook…

Besluit overgangstermijn omzetten aflosvrije hypotheek naar SEW/KEW

In dit besluit wordt goedgekeurd dat er een overgangstermijn tot 1 april 2013 geldt als een op 31 december 2012 bestaande aflossingsvrije hypotheek wordt omgezet in een hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW).

Uw mening

 
Bert Alberts
5 feb 2013
En hoe zit het dan als (na 1 april 2013) een beleggings-KEW wordt omgezet naar bijvoorbeeld een SEW? Bij een belegging mag de premie niet worden verhoogd en bij de SEW het kapitaal. Bij een omzetting naar een SEW zal in de meeste gevallen de maandinleg hoger worden omdat er met een lagere rekenrente gewerkt wordt dan de 8% waar bij beleggingen van vanuit is gegaan. Mag dan gekeken worden naar het oorspronkelijke doelkapitaal (i.v.m. aflossing bijbehorende leningdeel) of mag in dat geval de premie ook niet stijgen? Ik zie nu namelijk dat er middels FGV massaal KEW-beleggingsverzekeringen worden omgezet naar een SEW waarbij er alleen maar gekeken wordt naar de oorspronkelijke einddatum en of de inleg altijd binnen de bandbreedte is gebleven. Dat de maandinleg hierbij stijgt van bijvoorbeeld € 100,- bij de belegging naar € 200,- bij de SEW wordt naar mening helemaal niet meegenomen in de beoordeling op deze fiscaal voldoet. Hoe zit het nu precies?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.