Er blijkt in de markt veel onduidelijkheid te heersen over de beantwoording van deze vraag. Onderhandelen in het belang van de klant over productkortingen blijft onder het provisieverbod natuurlijk toegestaan. De klant mag immers verwachten dat u stevig onderhandelt in zijn voordeel.
Belangrijk hierbij is dat de aanbieder geen afdwingbare eisen mag stellen aan de productkortingen, zoals een minimale productie of advieskwaliteit door de financiële dienstverlener. Aanbieders krijgen sturingsmogelijkheden door de productkorting aan deze vooraf vastgestelde variabelen te koppelen. Het provisieverbod beoogt sturing in de adviesketen juist te voorkomen, omdat dit kan leiden tot het adviseren van een product dat niet geschikt is voor de klant. Daarnaast is het voor aanbieders lastig om een variabele, als de kwaliteit van dienstverlening, feitelijk vast te stellen. Aanbieders mogen dus geen voorwaarden verbinden aan de productprijzen die zij aan u rekenen. Dit betekent ook dat een eventueel bedongen productkorting geen relatie mag hebben met de hoogte van de prijs van de dienst die u levert.
De AFM is er wel voorstander van dat aanbieders verscheidenheid in productvoorwaarden en prijs aanbrengen, bijvoorbeeld wanneer klanten bepaalde preventiemaatregelen hebben genomen. Voor het hanteren van verschillende voorwaarden en prijzen hoeft de aanbieder geen afspraken te maken met een bepaalde financiële dienstverlener. Financiële dienstverleners kunnen in dit geval wel duidelijk hun meerwaarde tonen. Bijvoorbeeld door voor klanten die preventieve maatregelen hebben genomen, op zoek te gaan naar aanbieders die hen daarvoor belonen met voordelige producten.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99