De fiscus vult de belastingaangifte over 2012 voor ruim 4 miljoen mensen geheel vooraf in. Dat komt door de uitbreiding van de vooraf ingevulde aangifte met bank- en spaargegevens.
In totaal moeten ruim 8 miljoen mensen aangifte inkomstenbelasting doen. Bij de helft van hen zal de aangifte nu volledig vooraf ingevuld zijn, bij de andere helft is dit al grotendeels gebeurd. Mensen moeten de aangifte controleren, wijzigen of aanvullen.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën roept op om vooral in maart de vooraf ingevulde aangifte (VIA) te gebruiken om fouten te voorkomen. In de praktijk blijkt dat mensen zich vaak vergissen bij het invullen van hun inkomen. Bijvoorbeeld door het bedrag van de AOW op de verkeerde plek neer te zetten. **
Een andere verandering is dat de Belastingdienst door de komst van de vooraf ingevulde aangifte overstapt van een extra controlethema naar meerdere extra service- en controlethema’s. Doel is om mensen vooraf te informeren over veelgemaakte fouten en deze te voorkomen. Of om erop te wijzen dat men juist recht heeft op een belastingvrijstelling. Dit jaar wordt daarom extra aandacht besteed aan het verhogen van de hypotheek, de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies, (on)terechte aftrek van zorgkosten en ondersteuning bij het invullen van zogenoemde Duitse rente. De fiscus verstuurt aan mensen uit deze groepen brieven met tekst en uitleg over de juiste wijze van invullen van deze onderwerpen. De aangifte wordt op deze punten extra gecontroleerd.
Mensen die gaan scheiden denken vaak niet meteen aan de mogelijke fiscale consequenties hiervan - Zie ook helpdeskvraag. Er komen dan ook relatief veel fouten en vergissingen in hun aangifte voor. De Belastingdienst zal deze groep de komende jaren extra informatie proberen te bieden.
Vorig jaar startte de Belastingdienst met een proef met het versneld opleggen van de definitieve aanslag. Hierbij krijgen mensen na controle niet langer eerst een voorlopige aanslag, maar direct een definitieve aanslag, zodat ze eerder weten waar ze aan toe zijn. Het streven is om dit jaar enkele miljoenen aanslagen direct versneld op te leggen.
Belastingsoftware buitenlands belastingplichtigen
Het aangifteprogramma 2012 voor buitenlandse belastingplichtigen is tijdelijk van de website verwijderd.
Vanaf 5 maart 2013 kan een verbeterde versie van het programma worden gedownload.
** Bron: Consumentenbond: "Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat één op de tien door de Belastingdienst vooraf ingevulde aanslagen niet klopt. Het gaan dan gaan om fouten in het inkomen, bijvoorbeeld na het wisselen van baan, of een foute WOZ-waarde van de woning."
Vanaf 1 maart 2013 kunt u aangifte inkomstenbelasting doen over 2012 met de vooraf ingevulde aangifte.
Wilt u niet wachten tot maart? Dan kunt u vanaf nu aangifte doen. U moet dan wel zelf alle gegevens invullen. Als u vóór 1 maart 2013 aangifte doet, betekent dat niet dat u eerder bericht van de Belastingdienst krijgt.
De Belastingdienst heeft een handige tool om te kijken wat te doen.
Bent u het niet eens met een aanslag? Dan hoeft u niet altijd bezwaar te maken. Met de Bezwaarcheck ziet u wat u het beste kunt doen. Bijvoorbeeld uw aangifte wijzigen en opnieuw versturen. Of toch bezwaar maken met het bezwaarformulier.
De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft een mooi voorbeeld voor een checklist "aangifte inkomstenbelasting 2012" welke als uitgangspunt kan dienen voor een eigen variant.
De Belastingdienst helpt ook dit jaar weer mensen via Twitter bij vragen over hun aangifte. Hiervoor is vanaf maandag 14 januari een webcareteam beschikbaar.
Hoewel het team nu al bereikbaar is, adviseert de Belastingdienst mensen om toch vooral in maart aangifte te doen met de vooraf ingevulde aangifte. Dan hoeven de belastingplichtigen de gegevens alleen nog maar te controleren. Dat voorkomt vragen en fouten, zoals verkeerde of vergeten bedragen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.