Nederlandse pensioenfondsen beleggen overwegend in het buitenland, waardoor banken voor de financiering van hypothecair krediet in belangrijke mate op de internationale kapitaalmarkt is aangewezen.
LTV
Internationale beleggers beschouwen de Nedelandse hypotheken in toenemende mate als risicovol, doordat we zoveel lenen voor de eigen woning en de huizenprijzen dalen. Internationale beleggers zijn hierdoor minder bereid Nederlandse banken financiering ter beschikking te stellen of rekenen hiervoor hogere kosten.
Spaargeld
Vanwege de geringere beschikbaarheid van stabiele marktfinanciering en de hogere rente op spaargeld is de hypotheekrente in Nederland hoger dan in de meeste andere landen van het eurogebied, waardoor de Nederlandse woningbezitter nog nauwelijks heeft geprofiteerd van het zeer ruime monetaire beleid van de ECB.
Wanbetaling
Het risico van wanbetaling, en de benodigde rente-opslag, is – internationaal gezien – laag in Nederland. Vergeleken met andere landen is het risico op wanbetaling echter wel gestegen doordat in Nederland de huizenprijzen zijn gedaald, terwijl deze in andere landen zijn gestegen. Daar staat tegenover dat een groot deel
van het wanbetalingsrisico van nieuwe hypotheken de afgelopen jaren niet bij de banken is neergeslagen, maar bij de overheid. Ongeveer 80% van de nieuwe hypotheken valt op dit moment immers onder de NHG.
Klik hier voor volledige publicatie (pdf, 20 pagina's).
Bron: DNB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99