Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
11 mrt 2013 Nieuws

Woonakkoord basis herstel woningmarkt

In een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer geeft Blok een reactie. Dit naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid van Van Klaveren (PVV) om een schriftelijke reactie op het artikel in het Financieel Dagblad (FD) van 25 februari over de mening van economen over het woonakkoord.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het FD van 25 februari stond een artikel over een opiniepeiling onder 48 economen over het woonakkoord. Het volledige onderzoek is gepubliceerd op de economen site Me Judice. Aan het economenpanel zijn twee stellingen voorgelegd.

Stelling 1: “Door het verhogen van de huurprijzen komt een doorstroming – van huursector naar koopsector – op de woningmarkt op gang.”

Stelling 2: “Het pakket aan maatregelen in het woonakkoord leidt ertoe dat de woningmarkt de komende twee jaar merkbaar zal herstellen, in termen van
stabilisering van huizenprijzen, meer woningtransacties en bouwactiviteiten.”

Met de eerste stelling zijn de economen het in meerderheid (68,7%) eens. Met de tweede stelling zijn de economen het in meerderheid (54,2%) oneens.

Het is goed te vernemen dat een meerderheid van de ondervraagde economen van oordeel is dat door het beleid van het kabinet er doorstroming op de woningmarkt – van huursector naar koopsector – op gang komt.

Een meerderheid van de ondervraagde economen is daarnaast van oordeel dat door het beleid van het kabinet de woningmarkt in de komende twee jaar niet merkbaar zal herstellen. Dit gebrek aan optimisme over herstel in de komende twee jaar is begrijpelijk gelet op de huidige economische situatie. De woningmarkt is zwaar getroffen door de financiële en economische crisis, en Nederland staat voor een grote bezuinigings- en hervormingsopgave. Daarnaast is onzekerheid bij mensen over hun inkomen en werk.

Het kabinet wil zekerheid en vertrouwen bieden richting de toekomst en de basis leggen voor een gezonde woningmarkt. Met het pakket van het kabinet wordt helderheid geboden rond zowel de behandeling van de hypotheekrente als de maximale huurstijging aan eigenaren, kopers, huurders en verhuurders.

Hiermee wordt de basis gelegd voor het herstel van de woningmarkt.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Veel twijfels bij economenpanel over Woonakkoord

De woningmarkt staat centraal in vele verhalen over de recessie. Het drukt de mobiliteit, het vermogen, de consumptie en het vertrouwen van burgers. De sleutel tot herstel van de Nederlandse economie lijkt dan ook bij de woningmarkt te liggen. Het is geen toeval dat het woonakkoord zo’n prominente rol speelt in het kabinetsbeleid. De vraag is echter: trekt minister Blok hiermee de woningmarkt vlot? Het 'Me Judice Economenpanel' heeft grote twijfels.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 mrt 2013

Laatst gewijzigd

11 mrt 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.