Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
17 jun 2013 Nieuws

Hoge Raad komt mogelijk met negatieve uitspraak voor AEGON

Verzekeringsmaatschappij Aegon zat verkeerd bij de verkoop van de beleggingsverzekeringen onder de naam Koersplan. Deze woekerpolis werd van 1987 tot 1998 verkocht. Deelnemers werden door Aegon misleid en betaalden een veel te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Dat concludeert de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, kan Aegon schadeclaims tegemoet zien van mogelijk een paar honderd miljoen euro.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Advocaat-generaal (AG)
De conclusie van de AG is dat Aegon "in het verborgene" een hoge overlijdensrisicopremie in rekening heeft gebracht en daarvan "plukt zij nu de wrange vruchten." Hij onderschrijft op de meest wezenlijke punten de eerdere uitspraken van de rechter in 2009 en van het Gerechtshof in Arnhem van juli 2011.

Er is sprake van misleiding volgens het Hof. Volgens het Hof was een premie van 1,66 procent voor de overlijdensdekking redelijk, in plaats van de berekende 11,19 procent. Aegon was tegen de uitspraak van het Hof in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Stichting Koersplan De Weg kwijt
Stichting Koersplan De Weg Kwijt is blij met de conclusie en ziet de uiteindelijke uitspraak van de Hoge Raad met vertrouwen tegemoet. Bij de stichting zijn circa 30.000 gedupeerden aangesloten. Op basis van eerdere uitspraken van de rechtbank en het Hof rekent de stichting op een vergoeding per overeenkomst van 1000 tot 1500 euro. In totaal verkocht Aegon tussen 1987 en 1998 zo'n 700.000 Koersplan-polissen.

Aegon wil niet inhoudelijk reageren op het advies van de advocaat-generaal en wacht de uitspraak van de Hoge Raad af. Die komt naar verwachting over enkele maanden. De verzekeraar heeft geen voorziening getroffen voor mogelijke Koersplan-claims. In 2011 werd een bedrag genoemd van 150 miljoen euro.

Bron: NOS
 

Lees ook…

Miljardenclaim in de maak door Vereniging Woekerpolis.nl

De Vereniging Woekerpolis.nl officieel van start gegaan. De vereniging is opgericht met het doel om diverse collectieve procedures te voeren tegen verschillende verzekeraars die gezamenlijk meer dan 100 miljard euro aan premies ontvingen op de door hen verkochte woekerpolissen. Gedupeerden kunnen zich gratis aanmelden via de website www.woekerpolis.nl.

Beleggers Koersplan betaalden teveel premie

Aegon heeft beleggers in zogenoemde Koersplanovereenkomsten teveel premie laten betalen. Dat oordeelt de Hoge Raad. De beleggers wisten niet hoeveel overlijdensrisicopremie zij afdroegen in de overeenkomsten met Spaarbeleg. Zij hadden hier dus ook niet mee ingestemd. Zij hadden slechts een redelijke premie hoeven te betalen, zoals eerder berekend door het hof Amsterdam. Aldus de Hoge Raad, die ook een verjaringsverweer verwerpt van Aegon, de rechtsopvolger van Spaarbeleg.

Aegon neemt afstand van miljardenclaim

Aegon heeft afstand genomen van de bericht in de Telegraaf over een mogelijke miljoenenclaim van gedupeerde beleggers. De stichting ‘Koersplan de weg kwijt’ heeft volgens eigen zeggen een onderzoek laten uitvoeren naar het Beleggingsproduct Koersplan, dat Aegon-dochter Spaarbeleg aan veel consumenten heeft verkocht. De stichting stelt dat er slechte voorlichting is gegeven en twijfelt aan de manier waarop de rendementen zijn berekend. Op basis van dit onderzoek zou Aegon een miljardenclaim tegemoet kunnen zien van de gezamenlijke beleggers, zo’n 600.000.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 mrt 2013

Laatst gewijzigd

17 jun 2013

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.