Volgens Dijkhuizen zijn pensioenfondsen bereid een deel van de hypotheken bij banken te financieren. Banken krijgen daardoor meer ruimte om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers en de hypotheekrente kan dan mogelijk verder omlaag, doordat bij banken de financieringskosten dalen. De pensioenfondsen krijgen een hoger rendement en de Staat neemt geen nieuwe risico's voor haar rekening, doordat de banken zelf risicodrager blijven voor betalingsproblemen.
Risico wanbetalers
In het plan komt er een nieuwe instelling die kredieten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) financiert voor banken. De instelling trekt op haar beurt geld aan door obligaties met staatsgarantie uit te geven. De Staat kan die garantie geven doordat banken het risico op wanbetaling, voor zover niet gedekt door NHG, op eigen boek moeten houden.
Nationale hypotheekbank
In eerdere voorstellen van pensioenfondsen was sprake van een 'Nationale hypotheekbank'. In het huidige voorstel gaat de 'Nationale hypotheekbank' zelf geen hypotheken verstrekken.
Een (extra) voordeel voor banken in dit voorstel is dat zij een deel van de (bestaande) hypotheken kunnen (her)financieren. Dankzij de staatsgarantie zullen de rentekosten lager zijn dan op de hypotheekportefeuilles die ze nu rechtstreeks aan beleggers verkopen.
Voordeel ten opzichte van de bestaande situatie
Pensioenfondsen werken vaak met mandjes met beleggingscategorieën. Als een pensioenfonds 'vol' zit met hypotheken, kunnen de interne richtlijnen een verdere belegging belemmeren. In het voorstel kan een pensioenfonds in obligaties met staatsgarantie beleggen. Hierdoor is er meer bewegingsruimte voor een pensioenfonds voor uitbreiding van beleggingen.
Bron: FD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99