De president van De Nederlandsche Bank (DNB) mengt zich met zijn pleidooi in het debat over versoepeling van het ontslagrecht. Het kabinet Rutte II wil het ontslagrecht vereenvoudigen, door vanaf 2014 de alternatieve kantonrechtersformule te schrappen. Werkgevers moeten ontslag via uitkeringsinstantie UWV aanvragen, maar kunnen ook bij een negatief advies overgaan tot ontslag.
Ontslagrecht hervormen
Knot stelt tegenover het FD dat gelet op de huidige economische crisis een onderscheid tussen ouderen en jongeren wenselijk is. "Als je oudere werknemers vandaag ontslagrechten zou afnemen, kunnen ze waarschijnlijk niet meer profiteren van de volgende hoogconjunctuur. En dat is de fase waarin ondernemers meer mensen zullen durven aannemen", aldus de hoogste man bij de centrale bank.
Beter is volgens Knot om een 'ingroeimodel' te kiezen waarbij de huidige jongeren op termijn wel te maken krijgen met versoepeling van het ontslagrecht. Hoe dit er precies uit moet zien, geeft de DNB-president niet aan tegenover het FD.
"Knot vraagt zich af of je uitgerekend nu het ontslagrecht moet versoepelen, met het risico dat er veel ouderen ontslagen gaan worden. Want dat is toch een zwakke groep op de arbeidsmarkt."
Vrijdag overleggen vakcentrales en werkgeversbonden over de kabinetsplannen omtrent de hervorming van het ontslagrecht. Werkgevers zijn positief, vakbonden hebben grote bezwaren.
Bron: Z24 / FD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99