Algemeen wordt gevreesd dat door de maatregel ook in andere landen een bankrun zal ontstaan.
Zo schrijft de Britse krant The Independent: ,,Als spaarders zich gaan afvragen of hun bankrekeningen in zwakke eurolanden nog wel veilig zijn, kan dat leiden tot een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje. De EU beweert dat Cyprus een apart geval is en de Cypriotische president stelt dat de noodsteun zijn land heeft gered. Maar als de prijs daarvoor een verwoest vertrouwen van spaarders in hetbankensysteem in Zuid-Europa bedraagt, dan is dat het niet waard.''
Europarlementariër Sharon Bowles, die voorzitter is van de commissie voor economische en monetaire zaken, reageerde geschokt. ,,We hebben juist een depositogarantiestelsel ingevoerd om te voorkomen dat mensen hun geld van land naar land bleven oversluizen in een jacht op de hoogste rente. Die regeling is nu aan puin geschoten.'' In het stelsel zijn tegoeden tot 100.000 euro beschermd, juist om een zogeheten bank run te voorkomen.
De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in de nacht van 15 op 16 maart politieke overeenstemming bereikt over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal € 10 miljard. De lening wordt verstrekt door het Europese noodfonds ESM.
Nederlandse banken hebben voor in totaal een kleine 2 miljard euro aan vorderingen uitstaan op het noodlijdende Cyprus. Daarmee zijn alleen de vorderingen op Malta (555 miljoen euro) nog kleiner binnen Europa. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
De banken in Cyprus blijven waarschijnlijk dinsdag en mogelijk langer dicht. Een besluit hierover moet maandag worden genomen terwijl het parlement over het reddingsplan voor het onder schulden gebukt gaande Cyprus stemt. De maatregel moet voorkomen dat de besluitvorming in het parlement ertoe leidt dat rekeninghouders banken bestormen om hun tegoeden op te eisen.
Bron: Z24
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99