MijnFintool

Nieuws

Problematische schulden bij huishoudens neemt toe

Het onderzoek “Huishoudens in de rode cijfers 2012. Omvang en achtergronden van schuldenproblematiek bij huishoudens” is de vervolgmeting van het onderzoek uit 2009. Uit de vervolgmeting blijkt dat iets meer dan één op de zes Nederlandse huishoudens (17,2%) een risico loopt op problematische schulden, problematische schulden heeft of in een schuldhulpverleningstraject zit.

Het grootste deel van deze huishoudens (tussen 719.000 en 961.000 huishoudens) loopt een risico op problematische schulden. Tussen de 373.000 en 531.000 huishoudens hebben problematische schulden. In vergelijking met het eerdere onderzoek is het aantal huishoudens met (een risico op) problematische schulden gestegen. Het onderzoek uit 2009 schatte het aantal risicohuishoudens op 788.000 tot 999.000. In 2012 komt de schatting uit op 1.125.000 tot 1.294.000.

Aanvullende BKR registraties
Staatssecretaris Klijnsma gaat aan de minister van Financiën vragen of en zo ja welke mogelijkheden er zijn om de gegevens die zijn opgenomen in de krediet-registratie van het BKR uit te breiden. Daarbij zal zij ook de mogelijkheid betrekken om bepaalde gegevens uit het BKR ter beschikking te stellen aan andere partijen. Zo zouden bijvoorbeeld woningcorporaties baat kunnen hebben bij tijdige signalen van andere woningcorporaties over betalingsachterstanden van mensen. Datzelfde geldt voor energieleveranciers. Daarmee zou kunnen worden voorkomen dat mensen te gemakkelijk kunnen wisselen van sociale huurwoning of energieleverancier.

Oorzaken
Veelvoorkomende oorzaken bij huishoudens met een risico op problematische schulden zijn: gebrekkig financieel beheer, een te hoge levensstandaard of een plotselinge terugval in inkomen door ontslag, echtscheiding, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kent de schuldenproblematiek een belangrijke gedragscomponent, waar het gaat om het bewust omgaan met geld en het nemen van verantwoorde financiële beslissingen. Deze onderliggende oorzaken worden niet weggenomen door inrichting van een systeem van schuldenregistratie, maar vragen een op het individu toegesneden actie of interventie en dat stelt ook eisen aan een te ontwikkelen instrument.

Zie download onderaan eindrapport "Huishoudens in de rode cijfers 2012, omvang en achtergronden van schuldenproblematiek bij huishoudens" van Panteia.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 apr 2013

Laatst gewijzigd

03 apr 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1