MijnFintool

Nieuws

Halfwezenuitkering vervalt

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het besluit dat de halfwezenuitkering komt te vervallen en dat de nabestaandenuitkering wordt verhoogd voor nabestaanden met een kind jonger dan 18 jaar. Als u al een halfwezenuitkering krijgt gaat deze verandering in per 1 oktober 2013. Krijgt u op of na 1 april voor het eerst een halfwezenuitkering, dan gaat deze verandering per 1 juli 2013 in.

Wanneer heb ik recht op een halfwezenuitkering?
U krijgt een halfwezenuitkering als uw partner is overleden en u een eigen kind heeft dat jonger is dan 18 jaar. Ook als u gescheiden bent van de overleden ouder, of als u niet meer samenwoonde met hem of haar, heeft u recht op deze uitkering. De uitkering vervalt niet als u gaat trouwen of met een ander gaat samenwonen.

Wet vereenvoudiging regelingen SVB
De halfwezenuitkering komt te vervallen. Dit staat in de nieuwe Wet vereenvoudiging regelingen SVB. De Eerste Kamer heeft deze wet op 26 maart 2013 aangenomen

Halfwezenuitkering vervalt
Voor nabestaanden met een kind jonger dan 18 jaar komt de halfwezenuitkering te vervallen. Wel gaat voor deze groep de nabestaandenuitkering omhoog. Als u een kind heeft dat jonger is dan 18 en u krijgt op of na 1 april 2013 voor het eerst recht op een nabestaandenuitkering, geldt deze verandering per 1 juli 2013. Als u op 1 april 2013 al recht op een halfwezenuitkering heeft, geldt deze verandering per 1 oktober 2013. Voor meer informatie over de veranderingen in de Anw kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

1 halfwezenuitkering per gezin
Er kan maar 1 halfwezenuitkering per gezin worden toegekend. Zolang minstens een van de kinderen in uw gezin jonger dan 18 is, ontvangt u de halfwezenuitkering. De overleden partner is ouder van het kind of de kinderen.

Hoogte halfwezenuitkering
De halfwezenuitkering bedraagt 20% van het nettominimumloon. De bedragen van de halfwezenuitkering worden elk jaar op 1 januari en op 1 juli aangepast.

Niet afhankelijk van inkomen
De halfwezenuitkering is niet afhankelijk van uw inkomsten. En ook niet van het inkomen dat uw kind heeft uit bijvoorbeeld een bijbaantje of vakantiewerk. De halfwezenuitkering wordt wel gekort als u een halfwezenuitkering uit een ander land ontvangt.

Verzorger zorgt voor kind van nabestaande
Wordt een kind in een ander huishouden verzorgd, dan krijgt de verzorger van het kind de halfwezenuitkering. Het gaat hierbij niet om tijdelijke verzorging, maar om verzorging voor langer dan 3 maanden.

Beëindiging halfwezenuitkering
De halfwezenuitkering eindigt als:

  •     uw jongste kind 18 jaar wordt;
  •     uw kind gaat trouwen, samenwonen of geregistreerd partner wordt;
  •     uw kind wordt geadopteerd of tot een ander huishouden gaat behoren;
  •     uw kind langer dan een maand in een gevangenis of huis van bewaring verblijft;
  •     uw kind komt te overlijden;
  •     u de AOW-leeftijd bereikt en een AOW-uitkering krijgt voor een eenoudergezin.

De halfwezenuitkering eindigt niet als u gaat trouwen of samenwonen.

Aanvraag halfwezenuitkering
Een halfwezenuitkering aanvragen kan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 apr 2013

Laatst gewijzigd

30 jan 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1