MijnFintool

Nieuws

Vrijwillige verbetering en inkeerregeling

Hebt u bepaalde inkomsten of uw vermogen niet of onvolledig aangegeven? U hebt de mogelijkheid om uw aangifte vrijwillig te verbeteren. Dit heet ook wel de inkeerregeling.

Wat zijn de gevolgen van vrijwillige verbetering?
Verbetert u uw aangifte vrijwillig? Dan kunt u vaak voorkomen dat wij u een boete opleggen of dat u strafrechtelijk wordt vervolgd. Wel betaalt u dan alsnog alle belasting en heffingsrente over het aangevulde deel.

Wat moet u aangeven?
U moet in uw aangifte al uw inkomsten aangeven, zoals inkomsten uit bepaalde nevenwerkzaamheden, of inkomsten uit binnenlandse of buitenlandse aandelen/opties. U moet ook uw vermogen (binnenlands en buitenlands) opgeven.

Voorbeelden van buitenlandse vermogensbestanddelen zijn:

  • buitenlandse bankrekeningen
  • in het buitenland aangehouden beleggingen of participaties
  • buitenlandse onroerende zaken

Wanneer is er sprake van vrijwillige verbetering?
Van vrijwillige verbetering is sprake als u uitdrukkelijk laat weten tot welk bedrag niet is betaald. En als u dat doet vóórdat u wist of kon vermoeden dat de inspecteur er weet van heeft of krijgt. 'Uitdrukkelijk' houdt in dat u een schriftelijke opgave verstrekt. Hierdoor kan de inspecteur u zonder nader onderzoek de juiste belastingaanslag opleggen.

Soms is vrijwillige verbetering niet meer mogelijk. Denk daarbij aan de volgende gevallen:

  •   Wij hebben u al vragen gesteld over uw (buitenlandse) inkomsten of vermogensbestanddelen.
  •   Wij hebben al een boekenonderzoek bij u aangekondigd, waarbij (buitenlands) inkomen of vermogen ontdekt kan worden.
  •   Een FIOD-rechercheur heeft u al gemeld dat er een onderzoek tegen u loopt in verband met (buitenlands) inkomen of vermogen.

Verbetert u vrijwillig binnen twee jaar uw onjuiste of onvolledige aangifte? Dan krijgt u geen boete. Verbetert u pas na die tijd? Dan kunt u wel een boete krijgen. De boete zal echter lager zijn dan wanneer vrijwillige verbetering of inkeer niet meer mogelijk is.

Ook als wij u nog geen vragen hebben gesteld of nog geen (boeken)onderzoek aankondigden of tegen u instelden, is het toch mogelijk dat vrijwillige verbetering of inkeer niet meer mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld als u door andere signalen kunt vermoeden dat wij met onjuiste of onvolledige gegevens bekend zijn of bekend zullen worden. Denk hierbij aan een onderzoek van ons bij een u bekende 'derde' (zoals uw echtgenoot bij gemeenschappelijk inkomen, of uw partner in een maatschap).

Hoe maakt u gebruik van vrijwillige verbetering?
U maakt gebruik van de inkeerregeling door alsnog juist en volledig aangifte te doen. Of u verstrekt alsnog schriftelijk de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen.

U kunt verzwegen buitenlands vermogen opgeven door het invullen van het formulier Verklaring vrijwillige verbetering Buitenlands vermogen. Naast downloaden van onze internetsite kunt u dit formulier ook krijgen bij uw belastingkantoor.

Wat moet u betalen bij gebruik van vrijwillige verbetering?
Als er aanleiding voor is, moet u alsnog belasting betalen. U krijgt een of meer (navorderings-)aanslagen over de jaren waarin u bepaalde inkomsten of vermogensbestanddelen niet of onvolledig hebt aangegeven. Daarnaast berekenen wij heffingsrente over het bedrag van de (navorderings)aanslagen.

Kunt u ook anoniem gebruikmaken van vrijwillige verbetering?
Wij maken geen afspraken met anonieme belastingplichtigen. Ook als uw gemachtigde een bespreking wil voeren zonder vooraf uw naam te noemen, gaan wij daar niet op in. Hij krijgt dan een standaardbrief toegezonden, waarin de inkeerregeling wordt uitgelegd en wij verzoeken hem uw naam bekend te maken.

 

Bron: Belastingdienst

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 apr 2013

Laatst gewijzigd

26 apr 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1