De publiciteit rond het zwartsparen en de aankondiging van Luxemburg om het bankgeheim te willen opheffen zijn waarschijnlijke oorzaken voor de toeloop, stelt de Belastingdienst.
Een voormalig opsporingsambtenaar van de belastingdienst, Jelle Staats, geeft aan dat niet alleen individuele spaarders met rekeningen in het buitenland alsnog aangifte doen, maar dat ook steeds vaker vennootschappen in belastingparadijzen ontmantelt worden. Die bedrijfjes zijn enkel opgericht om de belasting te ontwijken, en hebben het bijkomende voordeel dat de identiteit van de begunstigde wordt verhuld.
Opvallend is dat veel van de klanten van Staats op nadrukkelijk advies van hun buitenlandse bank ertoe overgaan schoon schip te maken. Banken willen af van schimmige constructies die de financiële sector een slechte naam bezorgen, en zijn bezig hun klantenbestand op te schonen, zegt Staats.
Volgens de adviseur gaat het bij deze constructies vaak om ondernemers die in de jaren zeventig en tachtig rijk zijn geworden. Vanwege de destijds hoge belastingdruk en de wens om vermogen apart te zetten voor als het zakelijk mis zou gaan, werd gekozen voor vennootschappen in belastingparadijzen waaraan rekeningen zijn gekoppeld. 'Deze mensen zijn nu vaak rond de zestig, zeventig jaar en ze vragen zich af of zij hun kinderen moeten opzadelen met die buitenlandse rekening.'
Zie ook 'Vrijwillige verbetering en inkeerregeling'
Bron: Trouw
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99