MijnFintool

Nieuws

Zwartspaarders melden alsnog vermogen bij Belastingdienst

Volgens een onderzoek van Trouw willen zwartspaarders in toenemende mate af van hun geheime constructies om hun vermogen verborgen te houden voor de fiscus. In de eerste maanden van dit jaar klopten al 250 mensen bij de fiscus aan om hun geheime buitenlandse rekeningen op te biechten, laat de Belastingdienst weten. 'Een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren', bevestigt een woordvoerder. In heel 2012 meldden zich 315 mensen - een getal dat dit jaar waarschijnlijk ruimschoots overschreden wordt.

De publiciteit rond het zwartsparen en de aankondiging van Luxemburg om het bankgeheim te willen opheffen zijn waarschijnlijke oorzaken voor de toeloop, stelt de Belastingdienst.

Een voormalig opsporingsambtenaar van de belastingdienst, Jelle Staats, geeft aan dat niet alleen individuele spaarders met rekeningen in het buitenland alsnog aangifte doen, maar dat ook steeds vaker vennootschappen in belastingparadijzen ontmantelt worden. Die bedrijfjes zijn enkel opgericht om de belasting te ontwijken, en hebben het bijkomende voordeel dat de identiteit van de begunstigde wordt verhuld.

Opvallend is dat veel van de klanten van Staats op nadrukkelijk advies van hun buitenlandse bank ertoe overgaan schoon schip te maken. Banken willen af van schimmige constructies die de financiële sector een slechte naam bezorgen, en zijn bezig hun klantenbestand op te schonen, zegt Staats.

Volgens de adviseur gaat het bij deze constructies vaak om ondernemers die in de jaren zeventig en tachtig rijk zijn geworden. Vanwege de destijds hoge belastingdruk en de wens om vermogen apart te zetten voor als het zakelijk mis zou gaan, werd gekozen voor vennootschappen in belastingparadijzen waaraan rekeningen zijn gekoppeld. 'Deze mensen zijn nu vaak rond de zestig, zeventig jaar en ze vragen zich af of zij hun kinderen moeten opzadelen met die buitenlandse rekening.'

Zie ook 'Vrijwillige verbetering en inkeerregeling'

 

Bron: Trouw

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 apr 2013

Laatst gewijzigd

26 apr 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1