De vragen gaan vooral over de eventuele vergunningplicht. Afhankelijk van de exacte vorm, kan crowdfunding raken aan bestaande regelgeving die het belang van de klant beschermen en een vergunning of een ontheffing vereisen van DNB of AFM. Om initiatieven van crowdfunding-platforms goed verder te helpen, hebben de toezichthouders een stappenplan gemaakt. Daarmee kunnen de initiatiefnemers van deze platforms nagaan of ze een vergunning of ontheffing nodig hebben.
Klik hier voor 'Stappenplan crowdfunding' (pdf, 7 pagina's)
Vergunning of ontheffing
Over het algemeen verschillen de activiteiten van crowdfunding-platforms niet wezenlijk van elkaar. Ze richten zich op het succesvol financieren van een project door investeerders en geldnemers bij elkaar te brengen via een (online) platform. De projecten zijn zeer uiteenlopend en veelal kleinschalig van aard met een ideëel of commercieel doel.
Het gaat bijvoorbeeld om de financiering van een midden- of kleinbedrijf (in oprichting). Het kan ook gaan om consumenten die een lening vragen. Er is in deze gevallen volgens de AFM vaak sprake van bemiddeling, waarop de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing is.
Tips voor geldschieters
Geldverschaffers, en dan vooral consumenten die geld uitlenen, zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die kleven aan crowdfunding. Er bestaat immers kans op wanbetaling, identiteitsfraude, onbetrouwbare informatie over het beloofde rendement en valutarisico’s. Verder kan er sprake zijn van de gebruikelijke risico’s van beleggen, bijvoorbeeld dat de inleg verloren gaat.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99