MijnFintool

Nieuws

Woningverkopen op hoogste punt sinds begin dit jaar.

April zijn er flink meer woningen verkocht dan de afgelopen maanden. Maart liet ook al een opwaartse beweging zien, maar april scoort beter. Daarmee komt het aantal woningverkopen deze maand op het hoogste punt van dit jaar, maar nog wél op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal bezichtigingen bedroeg 100.000, exclusief bezoekers tijdens de open huizen route. Het aantal woningverkopen lag op 10.000 verkochte woningen. Ten opzichte van januari en februari is er altijd sprake van een opleving in maart en april. Dat het nu ook het geval is duidt op stabiliteit in de markt. Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat ook de prijzen minder onder druk staan. Daarmee lijken de 1e lichtpuntjes op de woningmarkt aanwezig. Vraag blijft of structureel herstel van de woningmarkt in zicht is.

Onderzoek koopbereidheid
Herstel van de woningmarkt hangt met name samen met de koopbereidheid en het vertrouwen van potentiële kopers. Makelaarsland onderzocht wie er op dit moment op zoek is naar een koopwoning, wat het gevoel is over de huidige woningmarkt en wat we op korte termijn van deze woningzoekers kunnen verwachten:

  • Van de woningzoekers heeft 55% zelf nog een woning te verkopen. Dit zijn de zogeheten doorstromers, 6% is thuiswonend en 39% huurt een woning. Van de laatste 2 groepen is 75% starter.
  • De meeste woningzoekers zijn op zoek naar een appartement (32%). Van tussenwoning tot vrijstaande woning is het zoekvolume soortgelijk rond de 15% per woningtype.
  • De voornaamste reden om te willen verhuizen is de wens om groter te gaan wonen (30%). Een groep van 14% wil juist kleiner wonen. Andere belangrijke verhuisredenen zijn werk (7%), samenwonen (7%) en scheiden (4%).
  • Maar liefst 40% van de woningzoekers vindt een koopwoning nog steeds een goede investering en 19% denkt er qua woonlasten op vooruit te gaan ten opzichte van een huurwoning. 9% wil kopen vanwege de lage huizenprijzen.
  • Van de woningzoekers wil 68% nog in 2013 daadwerkelijk een huis kopen. Daarvan wil 50% binnen 3 maanden zijn slag slaan. Voor de woningzoekers met een koopwoning zal 90% over willen gaan tot koop als hun eigen woning verkocht wordt.
  • De vraag naar woningen is het grootst in de prijsklasse 150.000 – 225.000 euro (33%), op de voet gevolgd door de prijsklasse 225.000 – 300.000 euro (32%). Boven de 600.000 euro daalt het zoekvolume naar 2%.
  • Een verdere daling van de huizenprijzen wordt verwacht door 47% van de woningzoekers en 38% is van mening dat er sprake zal zijn van stabilisatie. 3% verwacht een stijging van de huizenprijzen in 2013.
  • Het merendeel van de woningzoekers (60%) verwacht in 2013 geen stimulerende maatregelen van de overheid met betrekking tot de woningmarkt.

 

Doorstroming woningmarkt
De woningzoekers zijn divers. Er wordt door iedereen en overal gezocht ongeacht leeftijd, zoekcriteria en/of omgeving. Al kijken wij naar het aantal woningzoekers wat dit jaar over wil gaan tot kopen, dan zou het koopvolume in rap tempo toenemen en zijn problemen op de woningmarkt al snel verleden tijd. Maar zo simpel is het niet. Starters worden nog flink tegengewerkt in hun financieringsmogelijkheden en de 55% doorstromers zoeken wel, maar wachten af tot hun eigen woning verkocht is uit vrees voor dubbele woonlasten. Hierdoor ontstaat een moeizame doorstroming.
Er zijn diverse initiatieven waarmee wordt geprobeerd om iets te doen aan die moeizame doorstroom op de woningmarkt. Zo is Vereniging Eigen Huis gestart met www.ikwildoor.nl, waarbij huizentreintjes gevormd worden en de starter verleid wordt met een mooie bonus. Ook is Funda recent gestart met een matchsysteem, waarbij doorstromers hun woning ruilen. Op deze manier worden risico’s op dubbele woonlasten vermeden.

Bron: Makelaarsland

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 mei 2013

Laatst gewijzigd

02 mei 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1