Signalen die de AFM heeft ontvangen wijzen erop dat deze fraudeurs beschikken over persoonlijke klantgegevens die gestolen zijn van kredietbemiddelaars. Het betreft onder meer informatie over de lopende leningen van deze consumenten.
Werkwijze
De fraudeurs nemen telefonisch contact op met deze consumenten. Ze richten zich daarbij vooral op mensen met een doorlopend krediet. Ze beweren dat de consument recht heeft op het ontvangen van geld, bijvoorbeeld voor een woekerpolis of een te dure lening of verzekering. Ze vragen nog een aantal aanvullende gegevens op bij de klant en beweren ervoor te zorgen dat de klant dit geld ontvangt.
Vervolgens nemen de fraudeurs contact op met de aanbieder van het krediet van de consument, voor opname van een bepaald kredietbedrag of om gebruik te maken van de beschikbare kredietruimte. De fraudeurs doen zich daarbij voor als de consument. Zij beschikken over alle noodzakelijke gegevens, deels gestolen en deels van de consument verkregen, die nodig zijn om de opname te kunnen doen. De kredietaanbieder maakt vervolgens het verzochte bedrag over op de bankrekening van de consument.
Daarna nemen de fraudeurs weer telefonisch contact met de consument op om te melden dat de beloofde tegemoetkoming is overgemaakt en dat er waarschijnlijk nog meer zal volgen. Ze vragen ook een deel van het ontvangen bedrag aan de fraudeurs over te maken als vergoeding. Consumenten wordt niet verteld dat het hun eigen kredietruimte betreft en dat zij nu een hogere schuld hebben.
Advies
De AFM raadt consumenten aan goed op te letten als zij telefonisch worden benaderd door onbekende partijen die mogelijk een dergelijke werkwijze hanteren. Pas vooral op wanneer u wordt verzocht om geld over te maken.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99