MijnFintool

Nieuws

Storingen bij banken: ruim kwart Nederlanders koos voor cash

Niet meer kunnen pinnen bij de supermarkt, plots een roodstand op spaarrekeningen of het niet kunnen doen van een online aankoop. Nederland is de afgelopen maanden opgeschrikt door meerdere cyberaanvallen op financiële instellingen. Op het hoogtepunt van de aanvallen adviseerde het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) Nederlanders om over voldoende contant geld te beschikken om zo bestand te zijn tegen de gevolgen van de aanvallen. Mediabureau Mediaxplain was benieuwd naar de reactie op deze oproep en ondervroeg deze maand meer dan 1.000 representatieve Nederlanders naar hun opvolging van dit advies en de gevolgen van de aanvallen.

Wat blijkt uit dit onderzoek: Driekwart van de Nederlanders geeft aan de oproep van het Nibud meegekregen te hebben en 27% heeft daar ook gehoor aan gegeven en meer cash opgenomen. Daarnaast heeft een op de zes Nederlanders door bankstoringen een aankoop of betaling uit- of afgesteld. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat ruim tweederde vindt dat zij niet frequent werden ingelicht door de banken over de aanvallen en noemt 43% de communicatie van deze instellingen onduidelijk en ontoereikend.

Het Nibud is blij dat zoveel mensen de tip als nuttig hebben ervaren en er ook daadwerkelijk iets mee hebben gedaan. “Dit is precies wat wij voor ogen hadden, als het tenminste gaat om een klein bedrag voor zo’n 2 dagen boodschappen. Veel contant geld hebben is weer niet aan te raden.”  aldus Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud. “We wilden mensen bewust maken dat het in deze tijd van plastic geld nuttig is om ook altijd wat cash achter de hand te hebben. Zeker jongeren vergeten nog al eens contanten op zak/in huis te hebben. Dat kan lastig zijn, als je bijvoorbeeld je pasje even niet kunt vinden, of als normaal betalingsverkeer door storingen niet meer mogelijk is”.

Uitgestelde en afgestelde aankopen en betalingen
Dat de storingen en aanvallen ook impact hebben gehad op het betalings- en aankoopgedrag van de Nederlandse consument is duidelijk. Uit het onderzoek van Mediaxplain blijkt dat 17% van de Nederlanders bij aankoop of betalingen hinder heeft ondervonden van de storingen, waarbij 4% van de ondervraagden uiteindelijk ook van een aankoop heeft afgezien. Daarnaast heeft 11% online of aankopen in de winkel op het moment van storingen ook moeten uitstellen. Kijkend naar de leeftijd van de respondenten, kan geconcludeerd worden dat jongeren (18 tot 25 jaar: 19,6% & 25 tot 35 jaar: 22,2%) bovengemiddeld meer last hebben gehad van de storingen en aanvallen.

Communicatie banken: net voldoende
Deelnemers aan het onderzoek van Mediaxplain werd ook gevraagd hoe tevreden zij zijn over de communicatie van de banken rondom de storingen en cyberaanvallen. Zij geven de banken daarvoor gemiddeld een 5,85 als cijfer. Mannen (5,79) en de middelbare leeftijdsgroep (45-55 jaar: 5,46) waren daarbij licht negatiever dan vrouwen (5,91) en jongeren (18-34 jaar: 6,05). Opvallend is verder dat, naarmate de leeftijd van de respondent oploopt, het aandeel van deze oudere in de groep die communicatie over de storingen frequent en inhoudelijk duidelijk en toereikend vindt, groter wordt. Ouderen lijken daarmee wellicht beter bereikt te worden door de communicatie, begrijpen deze beter of verwachten minder informatie over dit onderwerp van hun bank dan de jongere generaties.

Bron: Mediaxplain

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 mei 2013

Laatst gewijzigd

22 mei 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1