De reden voor al dit bezuinigen is helder: gepensioneerden leveren flink in door de crisis. Twee op de drie (64 procent) ontvangt dit jaar tussen de 50 en 200 euro per maand minder dan vorig jaar. De pensioenen worden zwaarder belast en per 1 april kwam daar bij veel pensioenfondsen nog een verlaging overheen. Dat de pensioenen al jaren niet zijn aangepast aan de inflatie maakt het er niet beter op. Minder geld, maar wel méér kosten… De grootste kostenposten zijn de verhoging van de eigen bijdrage voor verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis (AWBZ) en het feit dat vergoedingen voor een rollator, looprek en dergelijke zijn verdwenen uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook de eigen bijdrage voor gehoorapparaten hakt er in.
69 procent van de 65-plussers maakt zich zorgen. Een kwart ligt er 's nachts wel eens wakker van en evenzoveel lopen overdag te piekeren. Te moeten interen op het spaargeld is een angstbeeld voor bijna de helft van de ondervraagden. Nu al spaart 41 procent minder dan voorheen en verwachten bijna evenveel ondervraagden dat ze in de loop van 2013 daadwerkelijk in zullen moeten inkrimpen op het spaargeld. Andere zorgen zijn: financieel afhankelijk te worden, dat er voor de kinderen niets meer overblijft of dat het huis verkocht moet worden. “Ik heb mijn hele leven in de bouw gewerkt en had een spaarcentje voor als er iets kapot gaat. Maar nu moet ik er regelmatig aanspraak op maken voor mijn dagelijkse levensbehoeften”, aldus een Pluslezer.
Gloort er licht aan het einde van de tunnel? Nog niet echt. 41 procent van de Pluslezers denkt dat er op z’n vroegst pas na 2015 een einde komt aan de crisis.
Bron: Plus Magazine
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99