MijnFintool

Nieuws

Geen bestaansrecht voor Geldloket

Minister Dijsselbloem informeert de Tweede Kamer over de evaluatie van de pilot inzake het Wijzer in geldzaken Geldloket. Platform Wijzer in geldzaken heeft op basis van de resultaten van de pilot besloten om de Geldloketten niet landelijk uit te rollen. Betrokkenheid bij de bestaande loketten is met ingang van 1 juni gestopt.

In mei 2012 werden voor de duur van één jaar, twee loketten geopend: één loket in samenwerking met Stadsring51, verantwoordelijk voor de uitvoering van de schuldhulpverlening en –preventie in gemeente Amersfoort, en een loket in Den Bosch in samenwerking met Het Juridisch Loket, een onafhankelijke, publieke, landelijke organisatie die gratis juridische informatie en advies op alle rechtsterreinen geeft.

Bij het Geldloket werden klanten door voorlichting, doorverwijzing naar de geijkte instantie en/of praktische assistentie klanten geholpen bij te nemen financiële beslissingen of gewijzigde (gezins)financiën als gevolg van bijvoorbeeld een nieuwe levensfase. Het Wijzer in geldzaken Geldloket gaf uitdrukkelijk geen vergunningplichtig financieel advies, en onthield zich ook van belangenbehartiging, juridische adviezen en schuldhulpverlening.

Ten behoeve van de evaluatie van de pilot met het Wijzer in geldzaken Geldloket hebben medewerkers een registratiesysteem bijgehouden en heeft circa 10% van de bezoekers meegewerkt aan een klanttevredenheidsonderzoek. Tot slot is in april 2013 een naamsbekendheidsonderzoek uitgevoerd onder de lokale bevolking.
De resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek zijn positief. Respondenten gaven onder meer aan het loket weer te zullen bezoeken bij een vraag over geldzaken en het loket aan te raden bij anderen. De kwantitatieve resultaten echter tonen de behoefte aan een fysiek loket onvoldoende aan. Er waren gemiddeld slechts 2 à 3 klantcontacten per dag. Het loket leek daarnaast hoofdzakelijk voor enkel een aantal onderwerpen erg gewild. Het gaat dan onder andere om sociale voorzieningen, schulden en ’uit elkaar gaan’. Deze behoefte zou voor een deel belegd kunnen worden bij bestaande organisaties. Een landelijk dekkend Geldloket zou jaarlijks vele miljoenen kosten, alleen al aan personeelskosten. De resultaten van de pilot rechtvaardigen volgens minister Dijsselbloem niet een dergelijk grote investering.

Zie onderaan downloads:

  • Evaluatierapport Geldloket (pdf, 15 pagina's)
  • Statistieken Geldloket (pdf, 22 pagina's)

Bron: Rijksoverheid

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 jun 2013

Laatst gewijzigd

07 jun 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1