In gebieden die recentelijk met overstromingen te maken hebben gehad, zijn de woningprijzen nog lager. Onderzoeker Marlet verklaart: 'Voor de mogelijke schade is € 3.000 nog een vrij laag bedrag. Doordat er in Nijmegen in 1995 bewoners werden geëvacueerd, werd de dreiging realistischer, de prijzen zijn in die gebieden nog steeds gemiddeld zo'n € 5.500 lager.'
Als er door de huidige hoge waterstanden Nederlandse gebieden geëvacueerd moeten worden, voorziet Marlet ook daar een huizenprijzendaling in het getroffen gebied.
Van alle woningen in Nederland staan er ongeveer 2,7 miljoen woningen op een plek met overstromingsrisico, dat is meer dan een derde van alle woningen. Het aantal woningen met een verhoogd overstromingsrisico is de afgelopen decennia toegenomen. Veel nieuwe woningen zijn gebouwd op plekken die tussen de twee en de vijf meter onder het niveau van de zeespiegel liggen.
Het Verbond van Verzekaars streeft naar een collectieve dekking van overstromingsrisico's.
Bron: De Volkskrant
---------------------------
VEH tegen verplichte overstromingsverzekering
De vereniging eigen huis (VEH) wijst de verplichte overstromingsverzekering af. Deze verzekering vergroot niet de bewustwording van het overstromingsrisico en zet mensen niet aan tot het nemen van preventieve maatregelen die de schade kunnen beperken.
Dekking
Bij de verplichte verzekering is de totale schadevergoeding maximaal 5 miljard euro per overstroming. Volgens de verzekeraars is dat 250.000 euro per woning. Maar bij een overstromingsschade van 20 miljard euro - goed mogelijk in gebieden waar woningen, bedrijven, ziekenhuizen en energiecentrales dicht op elkaar zijn gebouwd - wordt slechts 25% van de dekking (62.500 euro) uitgekeerd. Bij de evacuatiescenario's van de overheid blijft per woning slechts 5% van de dekking over (12.500 euro).
Bron: Vereniging Eigen Huis
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99