Rechtshulpverlener klager
Jurist en rechtshulpverlener van het echtpaar, mr. Jurriaan Paulus van Pauwvliet vindt het handelen van het waarborgfonds hoe dan ook onsmakelijk. 'Niet alleen lijkt het erop alsof ze zich hier over de rug van mijn cliënten hebben geprobeerd te verrijken, ze hebben daarnaast jarenlang de schuld jarenlang als een zwaard van Damocles boven hun hoofd laten hangen.' Paulus van Pauwvliet overweegt om naast de procedure bij de Nationale Ombudsman via de Wet Openbaarheid van Bestuur de onderste steen boven te krijgen. 'Ik wil weten hoe vaak dit soort transacties in het verleden hebben plaatsgevonden en in welke gevallen de restschuld alsnog op de woningeigenaren is verhaald'. Ook zet de jurist grote vraagtekens bij de BKR-registratie die zijn cliënten ondanks het intrekken van de vordering nog op hun naam hebben staan.
Vragen Ombudsman
De ombudsman heeft de stichting WEW gevraagd of het gebruikelijk is dat ze zelf woningen aankoopt. Ook heeft hij gevraagd of deze situatie van het aankopen, met winst verkopen en tegelijkertijd toch een restschuld incasseren vaker voorkomt. Verder is hij geïnteresseerd in de relatie tussen enerzijds de taak als waarborgfonds en anderzijds het aankopen van woningen waarbij uit commerciële motieven de laagst mogelijke prijs wordt betaald.
De ombudsman verwacht het onderzoek dit jaar af te kunnen ronden.
Stichting WEV
De stichting WEW wenst niet inhoudelijk op de kwestie in te gaan zolang het onderzoek nog loopt bij de Ombudsman. In het verleden zijn wel vaker woningen opgekocht. In een eerdere reactie had directeur Schiffer aangegeven hier mee te zijn gestopt, omdat het opknappen en doorverkopen van de panden te duur en arbeidsintensief werd.
Bron: TrosRadar / Nationale Ombudsman
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99