MijnFintool

Nieuws

HFC publiceert onderzoek naar 'Overige Financiële Instellingen'

De Stichting Holland Financial Centre (HFC) publiceert vandaag de uitkomsten van het door haar gevraagde onderzoek naar ‘Overige Financiële Instellingen’ (OFI). Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek (SEO). Het heeft als doel onafhankelijk en gedetailleerd inzicht te geven in aard, omvang, economisch belang, risico’s en werking van de ‘overige financiële instellingen’ sector in en vanuit Nederland. Het rapport levert uniek cijfermatig inzicht in de sector omdat SEO de beschikking heeft gekregen over statistieken en data van De Nederlandsche Bank. Alle overige financiële instellingen zijn namelijk verplicht elk jaar alle financiële gegevens bij DNB aan te leveren.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

De analyse van ofi’s valt in twee onderdelen uiteen: bijzondere financiële instellingen (bfi’s; in de volksmond ook wel ‘brievenbusmaatschappijen’) en schaduwbankieren (kredietverlening door de niet-bancaire sector).

De belangrijkste inzichten die het onderzoek heeft opgeleverd op een rij:

  • De totale dividend-, rente-, en royaltystromen in Nederland bedroegen in 2010 in totaal ongeveer 153 miljard euro (inkomend) en 125 miljard euro (uitgaand). Daarvan is ca 65% dividend, 25% rente en 10% royalties.
  • Er is sprake van een relatief sterke concentratie van die stromen, de 10 grootste clusters van OFI’s zijn gezamenlijk goed voor circa 50%  van de geldstromen.
  • De mate waarin er indicaties zijn van belastingontwijking hangt af van het perspectief.
  • Als je de Nederlandse norm voor excessief lage belastingen hanteert is er bij circa 5%  van de relevante geldstromen sprake van een indicatie van belastingontwijking of belastinguitstel.
  • Als je de veel ruimere normen van sommige NGO’s en politieke partijen hanteert, loopt die indicatie op tot een veelvoud daarvan, tot 40% van de relevante geldstromen.
  • Het aandeel van de ontwikkelingslanden in de relevante totale geldstromen bedraagt circa 2,5%.
  • Bijzondere financiële instellingen dragen 3 tot 3,4 miljard euro per jaar bij aan de Nederlandse economie in de vorm van belastingen, loonkosten en diensten die zij inkopen.
  • Bijzondere financiële instellingen verschaffen (direct en indirect) werkgelegenheid aan ongeveer 8.800 tot 13.000 fte.
  • Schaduwbankieren: balanstotaal bedraagt hierbij niet 3 biljoen (3.160 miljard) euro zoals in sommige publicaties naar voren komt, maar bijna 1.500 miljard euro.
  • Schaduwbankieren in Nederland staat voor het grootste deel indirect of op afstand onder toezicht.
  • Aanbevelingen: Een eerste stap in het voorkomen van onbedoelde belastingontwijking is in internationaal verband afspraken te maken over ‘Country by Country Reporting’ en automatische gegevensuitwisseling tussen landen.
  • Aanbevelingen: Meer ingrijpende oplossingsrichtingen zijn alleen mogelijk als landen bereid zijn delen van hun soevereiniteit af te staan. 

 

Bron: Stichting Holland Financial Centre (HFC)

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 jun 2013

Laatst gewijzigd

11 jun 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1