Nederlandse banken begrijpen de wens om die bijzondere verplichtingen nog eens vast te leggen. Maar in het huidige wetsvoorstel krijgt de AFM erg veel vrijheid in het definiëren van de zorgplicht. Dit leidt tot rechtsonzekerheid bij banken die kunnen verkrampen in hun dienstverlening aan consumenten en het MKB. Daarbij is het definiëren van de zorgplicht niet de taak van de toezichthouder maar van de wetgever.
De NVB is van mening dat de bevoegdheden die de AFM als toezichthouder al heeft, voldoende zijn binnen het bestaande stelsel van de bijzondere zorgplichten. Klanten die vinden dat een bank zich onvoldoende aan haar zorgplicht heeft gehouden kunnen terecht bij de rechter of bij het klachteninstituut Kifid. Een van de voordelen van de nieuwe rol voor de AFM lijkt te zijn dat zij in gevallen waar het evident mis kan gaan vóóraf – dus vóórdat de klant mogelijke schade ondervindt - kan ingrijpen. Maar de vraag is of de toezichthouder zo de bijzondere omstandigheden van de klant kan meewegen. Daarbij moeten klanten die al schade hebben geleden alsnog naar rechter of Kifid voor een schadevergoeding.
Van klanten mag worden verwacht dat zij zich naar beste kunnen verdiepen in een financieel product zodat zij een afgewogen beslissing kunnen nemen over de eventuele aanschaf daarvan. Om klanten hierbij te helpen hebben banken de afgelopen jaren hun productaanbod verkleind en vereenvoudigd. Ook de informatieverstrekking over de producten is aanzienlijk verbeterd. Verder steken banken, in samenwerking met het ministerie van Financiën, veel energie in het platform Wijzer in Geldzaken om de financiële kennis en vaardigheden van de consument – jong én oud - te vergroten en op peil te houden.
Als blijkt dat de Raad van State gelijk heeft en consumenten door dit wetsvoorstel minder eigen verantwoordelijkheid nemen door zich niet meer te verdiepen in producten en financiële kennis op te doen, dan is de voorgestelde generieke zorgplicht niet in het belang van de klant. Daarmee wordt het tegendeel bereikt wat met het voorstel wordt beoogd en dat kan niet de bedoeling zijn.
Bron: Nederlandse Vereniging van Banken
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99