Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar betalingsachterstanden bij 3,8 miljoen hypotheken. Het BKR blijkt in zijn cijfers ook huizenbezitters mee te tellen die al een deel van hun schuld hebben ingelost.
Het BKR betreurt het dat de cijfers tot onduidelijkheid hebben geleid, zegt directeur Peter van de Bosch. 'Als we in onze persberichten niet helder zijn, moeten we dat in de toekomst beter uitleggen.' Hij benadrukt dat er wel degelijk 62 duizend huishoudens zijn die moeite hebben om rente en aflossing op hun hypotheek te betalen. De helft van de wanbetalers heeft echter een veel geringere betaalachterstand, namelijk van 1 of 2 maanden.
De Volkskrant heeft de opgave van individuele banken vergeleken met de opgave van het BKR. In het overleg dat daarop volgde bleek dat het BKR in zijn persberichten een andere definitie voor wanbetaling gebruikte dan zij daadwerkelijk meet.
Goede betaalmoraal
Het lage aantal wanbetalers is goed nieuws, zegt hoogleraar Lex Hoogduin. 'Het was al duidelijk dat Nederlanders een goede betaalmoraal hebben, en nu blijkt die ook nog eens beter dan gedacht. Dat is dus duidelijk niet het probleem van de Nederlandse hypotheekmarkt.'
De meeste wanbetalers zitten bij de inmiddels failliete aanbieders ELQ en DSB. Waar in de markt gemiddeld 0,76 procent van de hypotheken een achterstand heeft van minimaal 3 maanden, heeft 12 procent van de klanten van ELQ een betalingsachterstand van 3 maanden of meer. In de failliete boedel van de DSB bank is de betaalachterstand 5 procent.
De portefeuille van de Rabobank lijkt het meest solide (0,5 procent). De SNS heeft bij 1,7 procent van al hun hypotheken een betalingsachterstand van 3 maanden of meer.
Bron: De Volkskrant
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99