MijnFintool

Nieuws

BKR Verklaring: nadere toelichting naar aanleiding van verwarring over achterstandscijfers hypotheken

Afgelopen zaterdag is er in de media een bericht verschenen over de achterstanden op de hypotheken. Hierin wordt gesteld dat de door BKR verstrekte achterstandscijfers niet juist zijn. In de media verschijnen regelmatig berichten over de achterstand op hypotheken. In deze berichten wordt niet altijd uitgegaan van dezelfde data, waardoor de data op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Verschillende data Op 15 april j.l. meldde BKR dat het aantal huiseigenaren met een achterstand op hun hypotheek was toegenomen tot 1,6%. Op 17 juni j.l. berichtte het Financiële Dagblad dat de betaalachterstanden op hypotheken waren toegenomen tot 2% en op 22 juni j.l. berichtte de Volkskrant dat dit percentage op 0,76 zou liggen.

Ondanks de recente berichtgeving en de ontstane verwarring blijft BKR achter haar cijfers staan. BKR gaat in haar berichtgeving uit van:

  • het aantal huiseigenaren en het aantal hypotheekcontracten.
  • een achterstand vanaf 120 dagen en ‘herstelt’ deze achterstand wanneer deze volledig is ingelopen.
  • de opgave die alle (hypotheek)banken maandelijks aan BKR doorgeven op basis van de actuele betalingen op lopende hypotheken.

 
De betalingsachterstanden worden geregistreerd op het moment dat er een betalingsachterstand optreedt van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract. De achterstandsregistratie wordt pas ‘hersteld’ gemeld op het moment dat de achterstand geheel is ingelopen. Zo zal een achterstand die de 120 dagen achterstand heeft overschreden, en waarbij de achterstand inmiddels korter is dan die 120 dagen, nog steeds als ‘achterstand’ bij BKR zijn opgenomen. Daar staat tegenover dat een achterstand die de 120 dagen niet overschrijdt, in het geheel niet in de achterstandscijfers van BKR wordt meegenomen. BKR spreekt in haar persbericht over 81.888 huiseigenaren die moeite hebben om hun hypotheek te betalen, op grond van bovenstaande registratie.

 

Bron: BKR

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 jun 2013

Laatst gewijzigd

25 jun 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1