Tekort van 84.000 woningen
“Door het beperken van de toegang tot instellingszorg, blijven mensen langer zelfstandig wonen. Ondersteuning, zorg en hulp moeten thuis of in de buurt geleverd worden. Nu is er een tekort van 84.000 geschikte woningen, waarvan de helft ook geschikt zou moeten zijn voor zorg op afroep", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.
87 procent wil thuis blijven wonen
ANBO onderzocht de behoeften van senioren bij de steeds verder toenemende scheiding van wonen en zorg, nu mensen met een lichte zorgvraag – uitgedrukt in zogeheten zorgzwaartepakketten – geen toegang meer krijgen tot een zorginstelling. Van alle zelfstandig wonende senioren wil 87 procent ook zelfstandig blijven wonen als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Het huidige huis is in slechts de helft van de gevallen geschikt om bijvoorbeeld de partner te verzorgen.
Woningen al langer ongeschikt
ANBO concludeerde eind vorig jaar, in een veldonderzoek uitgevoerd met patiëntenfederatie NPCF, dat de meeste woningen waar zorg- of hulpbehoevende ouderen wonen ongeschikt zijn. Slechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen in de verkenning woont in een gelijkvloerse (senioren)woning of een woning die aangepast is voor rolstoelgebruik. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift. Volgens de onderzoekers is het essentieel dat er meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen komen. Om dat te realiseren moeten seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op lokaal niveau gaan samenwerken.
Bron: ANBO
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99